Tudorel Toader, replică pentru Frans Timmermans: Să ne spună punctual, nu pe îngrijorări

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat replica prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și i-a cerut acestuia să discute toate aspectele, dar să o facă informat și cu bună credință.

RomaniaTV.net
01 oct. 2018, 19:07
Tudorel Toader, replică pentru Frans Timmermans: Să ne spună punctual, nu pe îngrijorări

”Am ascultat cu interes dezbaterea pe care ați transmis-o. Eu aș porni de la una dintre afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans: să dialogăm, să găsim soluții de rezolvare. Eu aș mai adăuga ceva la asta: să vorbim informați și dacă se poate și ar trebui să se poată, să fim de bună credință”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiției i-a transmis lui Timmermans că va merge la discuții la Bruxelles, dar i-a cerut să vorbească aplicat, nu pe generalități.

”Cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările de un fel sau altul sunt premature pentru că ele se află în controlul de constituționalitate la CCR și nu știm care sunt soluțiile finale care se vor aplica.

În ceea ce privește legile justiției: de 14 ani funcționează și au o mulțime de prevederi necostituționale (…) Noi suntem în plin proces legislativ, nu este nimic definitiv.

Din punct de vedere al autorităților, să nu zic al Guvernului, mâine dimineață vom primi la Ministerul Justiției delegația MCV. Noi avem toată documentația pregătită și o să o prezentăm delegației.

Cu părere de rău trebuie să spun că acest MCV nu a fost chiar riguros instituit. La început, acum 11 ani, România avea 3 obiective de îndeplinit. Acum, după 11 ani mai avem 12 obiective. De ce? Cele 3 inițiale erau ca niște ținte mobile pentru că mereu când te apropiai de ele apărea și altceva, și altceva. Din acest motiv al cerut Comisiei Europene să ne spună exact care sunt obiectivele să știm ce avem de bifat”, a mai spus ministrul Justiției.

Citeşte şi:  Timmermans: Parlamentul României nu a dat până acum semne să reacţioneze la recomandările făcute de Comisia de la Veneţia

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat critici dure la adresa guvernului și Parlamentului României și a făcut, luni seara, apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”. El s-a referit la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, vertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns rapid lui Timmermans, cu care se va întâlni chiar marți, la Strasbourg.

”Mâine merg a Strasbourg cu doamna premier și mă voi întâlni cu Frans Timmermans. Ne-am întâlnit de multe ori. I-am cerut și îi vor cere și mâine să discutăm punctual, nu pe îngrijorări. Soluția cutare nu e bună pentru că afectează pe x, să ieșim din ceea ce nu e documentat. Pe 16, 17, 18 octombrie mă voi deplasa la lucrările Comisiei de la Veneția. Parte din recomandări au fost preluate. Unele dintre ele au fost validate de către instanța de contencios constituțional. Câtă vreme CCR spune că e în regulă, e bine. Nicio lege nu e perfectă, orice lege e perfectibilă.”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.