Tudorel Toader: Voi lua o decizie cu privire la DNA şi Ministerul Public, s-ar putea să fie şi în 31 decembrie, nu îmi iau concediu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că au fost discutate concluziile pe fiecare temă a raportului Inspecţiei Judiciare în urma controlului la Parchetul General, fără să dea, însă, mai multe detalii. Toader a spus că va prezenta concluziile sala referitoare la rapoartele controalelor făcute de Inspecţia Judiciară la DNA şi la Ministerul Public într-o conferinţă de presă, iar întrebat de jurnalişti când va avea loc această conferinţă, ministrul Justiţiei a replicat că nu îşi va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizare chiar în ultima zi din an.

21 nov. 2017, 11:24
Tudorel Toader: Voi lua o decizie cu privire la DNA şi Ministerul Public, s-ar putea să fie şi în 31 decembrie, nu îmi iau concediu

„S-a discutat conţinutul raportului. Au fost discutate concluzii pe fiecare obiectiv ce a constituit obiectul raportului. S-a stabilit dacă secţia de procurori îşi însuşeşte sau nu raportul de control. (…) Concluziile mele vi le voi spune în momentul în care mă voi exprima public – sigur, şi aici este public –, în momentul în care voi prezenta raportul meu ca ministru al Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader la ieşirea din CSM.

El a adăugat că va organiza o conferinţă de presă la ministerul Justiţiei în care va prezenta concluziile sale referitoare la raportul Inspecţiei Judiciare în urma controalelor desfăşurate la DNA şi la Ministerul Public.

Întrebat de jurnalişti când va avea loc această conferinţă, Toader a răspuns că nu-şi va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizeze în ultima zi din an.

Ministrul Justiţiei: Anul acesta voi lua o decizie privind conducerea DNA

„Răspund că în momentul în care voi lua o decizie, vă voi invita la o conferinţă de presă (…) într-un termen scurt, nu mai târziu de anul acesta. Nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, le-a spus ministrul jurnaliştilor.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea ministrului Tudorel Toader. Procurorul General Augustin Lazăr nu a fost prezent la CSM.

În urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară a anunţat că în 9 noiembrie a trimis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii „raportul având ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului”.

Controlul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc în perioada 4 – 29 septembrie, iar echipa care a făcut verificările, vizând activitatea din 2016 şi din primul semestru al acestui an, a fost formată din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspecţiei Judiciare a fost declanşat în baza unei cereri trimise în 19 iunie de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA şi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motivând că la cele două instituţii nu au mai avut loc verificări de zece ani.

În cazul DNA, raportul Inspecţiei Judiciare a fost trimis Secţiei pentru Procurori a CSM în 5 octombrie, fiind deja discutat în secţia CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că va lua o decizie în urma controlului Inspecţiei Judiciare la Direcţiei Naţională Anticorupţie „sigur anul acesta”.

„Am cerut controlul, Inspecţia a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute şi ceva de pagini. Este obligaţia mea nu numai morală, ci şi legală, ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte şi să ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific şi cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord şi partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanţă, care parte va fi de acord şi care parte mă va critica, rezultatul matematic va fi acelaşi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecţiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate de respectivele entităţi”, a declarat Tudorel Toader.