Tudorel Toader publică miercuri, după şedinţa de guvern, dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr UPDATE

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a amânat pentru miercuri dimineaţă prezentarea procedurii, a graficului de numire şi a conţinutului dosarului de candidatură a lui Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general. Ministrul s-a declarat epuizat după ziua petrecută în Parlament la moţiunea simplă.

30 oct. 2018, 06:51
Tudorel Toader publică miercuri, după şedinţa de guvern, dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr UPDATE

UPDATE: Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat miercuri că va publica documentele referitoare la numirea în funcţie a lui Augustin Lazăr după ședința de guvern.

UPDATE Tudorel Toader a ieşit marţi seară, în jurul orei 20.00, de la Parlament, unde s-a dezbătut moţiunea simplă pe justiţie, şi le-a cerut jurnaliştilor un răgaz până miercuri dimineaţă pentru prezentarea dosarului lui Augustin Lazăr.

„Eu voiam să îmi îndeplinesc promisiunea să public astăzi, pentru că este un document mai amplu. Dar după o zi care a început la prima oră şi a fost o zi intensă, cred că voi avea înţelegerea ca mâine să vin la prima oră şi acesta să fie primul act. Mâine e şi şedinţă de Guvern”, a declarat ministrul Tudorel Toader după moţiunea de la Parlament.

Întrebat de jurnalişti dacă miercuri se va afla ce a făcut Augustin Lazăr când şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General, Toader a răspuns: „Da (…) nu ce a făcut, mai ales ce nu a făcut”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a mai anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că miercuri dimineaţă va prezenta un document despre o comisie de evaluare constituită la Ministerul Public, condusă de procurorul general Augustin Lazăr, care urma să evalueze activitatea acestuia ca procuror la Alba Iulia.

„Să vedeţi cum în septembrie 2018, la Ministerul Public, se forma o comisie de evaluare a procurorului general pentru perioada 2014 – 2015, când era procuror la Alba Iulia. Şi ca treaba să fie completă, comisia era formată din cinci membri şi condusă de însuşi Augustin Lazăr”, a declarat ministrul, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei a precizat că situaţia a fost remediată în 4 septembrie, când a fost modificată componenţa comisiei.

„Şi-au dat seama pe data de 4 septembrie, au schimbat componenţa comisiei, astfel încât Augustin Lazăr să nu-l evalueze pe Augustin Lazăr”, a precizat Toader.

________

UPDATE Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut marți o discuție cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, înainte de a face marele anunț cu privire la dosarul de candidat al lui Augustin Lazăr. Discuția dintre cei doi părea destul de aprinsă și a avut loc la conferința „O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetățeni”.

Chestionat ce a vorbit cu șeful Senatului, ministrul Justiției a răspuns sec: „despre acest eveniment”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat marți dimineață că nu va pleca astăzi din sediul instituției până nu va face publice documentele din dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. Acesta a făcut apel la jurnaliști pentru o corectă informare a opiniei publice.

El a precizat că a vorbit tot timpul de acest dosar, şi nu de mapa profesională. „Şi atunci îţi pui întrebarea: de unde, mă rog, pornirea aceasta de a face deosebirea între dosar de candidatură şi mapa profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva?”, a spus el.

Tudorel Toader, contrazis din nou de CSM: Dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr conţine calificativul „foarte bine”

„Pur şi simplu, unii se bagă în vorbă. Nu mă refer la faptul că o anumită persoană explica ieri cum este cu mapa profesională. Păi eu am vorbit tot timpul de dosarul de candidatură, nu de mapa profesională, şi atunci îţi pui întrebarea: de unde, mă rog, pornirea aceasta de a face deosebirea între dosar de candidatură şi mapa profesională, când ştim prea bine deosebirile şi n-a fost vorba de aşa ceva?”, a afirmat, marţi dimineaţă, Tudorel Toader, la sosirea la Ministerul Justiţiei.

Întrebat de jurnalişti dacă decizia de clasare despre care a vorbit există în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr, Toader a spus: „Astăzi nu plec de la Minister până nu răspund la toate întrebările. Vă mulţumesc, astăzi ofer răspunsurile”.

„Mâine voi prezenta procedura şi graficul de numire a celui care ocupă postul de procuror general. Maine voi face public şi conţinutul dosarului de candidatură”, anunţa luni Toader într-o postare pe Facebook.

Argumentul său este că, pentru a observa eventualele neconcordanşe, „preferabil ar fi s- cunoaştem şi conţinutul dosarului pe baza căruia a fost aprobat şi semnat decretul de învestitură”.

„În mod normal, dosarele de la MJ, CSM si Cotroceni trebuie să aibă un conţinut identic!”, ţine să precizeze ministrul Justiţiei.

Ulterior, postării i s-a adăugat şi un post scriptum prin care ministrul menţiona că  nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a lui Lazăr.

„Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general”, scrie Toader.

De asemenea, el mai notează că „este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni – cererea de revocare ” nu este oportuna politic/ nu este oportuna” spre deosebire de cererea de revocare ” este inadecvata” !!!”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către Toader în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr.