Tudose: BNR trebuia să fie mai atentă în ce priveşte situaţia băncilor şi să tragă un prim semnal de alarmă

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că Banca Națională a României trebuia să fie mai atentă în ce privește situația băncilor și să tragă un prim semnal de alarmă, în condițiile în care poate să influențeze legislația în domeniu.

RomaniaTV.net
07 sept. 2017, 19:46
Tudose: BNR trebuia să fie mai atentă în ce priveşte situaţia băncilor şi să tragă un prim semnal de alarmă

Eu vreau ca băncile să își plătească dările la stat. Toate. Jumătate sunt foarte serioase, au înțeles despre ce e vorba, au înțeles mai demult. Jumătatea cealaltă tot încearcă să ne convingă că nu au profit. Nu merge! Nu mi se pare normal să spui că ești o bancă care nu ai profit”, a declarat prim-ministrul pentru Digi 24.

Întrebat care sunt băncile cu probleme, a spus că nu poate face acest lucru acum, fiind în curs o serie de investigații ale ANAF. Premierul a mai precizat că nu a discutat cu BNR despre această problemă.

Nu am discutat cu BNR fiindcă eu (…) consider că BNR trebuia să fie mai atent. BNR spune astăzi că băncile au respectat legislația, BNR fiind unul dintre principalii factori care pot influența legislația în domeniu și să fie primul care trage semnalul de alarmă: ‘Domnule, uite ce se întâmplă la noi în sistem! E cu găuri și permite unor bani să se scurgă pe acolo. Hai să facem ceva împreună!’ Nu. BNR tot a ieșit și a încercat să ne spună că nu au făcut nimic greșit, săracii de ei, au profitat de cadrul legal”, a adăugat prim-ministrul.

Tudose a mai spus că BNR și ASF reprezintă organele supreme care urmăresc situația băncilor, menționând însă că ASF a fost mai nou înființat.

Trebuia să fie ei atenți la ce se întâmplă în segmentul bancar, nu mamaia care își duce pensia la bancă„, a susținut acesta.