Tuneluri secrete care traversează unele frontiere ale Chinei, depistate de un satelit

Satelitul chinez "Gaofen 1", lansat în aprilie 2013 pentru a obţine imagini de înaltă rezoluţie ale scoarţei terestre, a detectat structuri care, potrivit experţilor, corespund unor tuneluri secrete care traversează frontiera dintre China şi unele dintre ţările vecine, precum Coreea de Nord, transmite EFE marţi, pe baza unor ştiri ale agenţiei Xinhua.

26 aug. 2014, 18:04
Tuneluri secrete care traversează unele frontiere ale Chinei, depistate de un satelit

Imaginile obţinute cu ajutorul satelitului arată „zeci” de asemenea construcţii ilegale, situate la graniţe de mare importanţă strategică pentru China, a afirmat un comunicat al Administraţiei Aerospaţiale de Stat.

Nu există informaţii oficiale despre scopul în care au fost construite tunelurile. Presa din China consideră că tunelurile de la graniţa cu Coreea de Nord au legătură cu miile de persoane care au fugit din această ţară, în ultimi zece ani, din cauza foametei şi a represiunii regimului de la Phenian, şi pe care Beijingul le consideră drept imigranţi ilegali.

Cu totul diferită este situaţia tunelurilor dintre China şi ţări din Asia Centrală. Acestea duc în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, unde forţele de securitate se confruntă deseori cu grupări pe care administraţia chineză le califică drept teroriste, cu legături cu cele jihadiste.

EFE reaminteşte că datele trimise de satelitul „Gaofen 1” au provocat anterior vii comentarii în China întrucât s-a vorbit iniţial despre descoperirea celor mai mari plantaţii de canabis găsite vreodată pe teritoriul acestei ţări. Ministerul Securităţii Publice a dezminţit ipoteza, în timp ce comunicatul administraţiei de stat a fost şters de pe paginile web oficiale.

La 19 august, China a lansat încă un satelit dotat cu camere de luat vederi foarte performante, „Gaofen 2”, care va creşte capacitatea de observare din spaţiu.