TUPEU incredibil al parlamentarilor: Aleşii vor pensii mai mari. Află ce modificări vor să facă

După ce şi-au dat pensii speciale pentru munca pe care o fac în Parlament, acum parlamentarii vor să îşi majoreze şi pensia pe care o vor primi de la stat, pentru aceeaşi muncă din legislativ. Proiectul legislativ semnat de mai mulţi senatori PSD propune ca vechimea de parlamentar să fie considerată vechime în muncă pentru meseria făcută anterior de către deputat sau senator, informează România TV. 

RomaniaTV.net
05 iul. 2015, 14:54
TUPEU incredibil al parlamentarilor: Aleşii vor pensii mai mari. Află ce modificări vor să facă

Potrivit proiectului legislativ, vechimea de parlamentar ar putea deveni vechime în muncă cu condiţia ca alesul să activeze într-o comisie cu acelaşi profil precum meseria sa. Astfel, creşterea vechimii în muncă i-ar ajuta pe aleşi să se pensioneze mai repede sau să obţină o pensie de la stat mai mare.

Unul dintre iniţiatori susţine însă că, de fapt, vechimea nu are efecte asupra pensiei pe care o vor primi de la stat.

„Înseamnă pur şi simplu că poţi să-ţi echivalezi acea activitate profesională în Comisie în domeniul tău”, susţine senatorul PSD Sorin Bota.

Consilierul guvernamental pe legislaţia muncii Marius Niţu îl contrazice pe senator.

„Pensia din sistemul public de pensii depinde de două variabile. Depinde de contribuţia la acel sistem public de pensii care e în funcţie de leafa pe care ai avut o când ai fost angajat şi depinde de durata contribuţiei, care e VECHIMEA. Deci implicit acea pensie, pensia publică, va fi puţin mai mare, nu mult, dar va fi mai mare dacă se ia în considerare şi vechimea în Parlament”, a explicat Marius Niţu. 

Proiectul de lege vine în contextul în care parlamentarii şi-au stabilit şi pensie specială în funcţie de numărul de mandate.