Opoziţie în PMP la Băsescu: Orice compromis cu Dragnea & co este inacceptabil. Amendamentele sunt depuse în nume personal

Deputatul PMP Robert Turcescu a scris, joi, pe Facebook că orice compromis al PMP cu social-democraţii este inacceptabil, putând duce la disoluţia partidului, evocând o declaraţie a lui Traian Băsescu din decembrie 2016 referitoare la opoziţia fără compromis a PMP faţă de PSD. Postarea lui Turcescu este făcută la o zi după ce au fost făcute publice amendamentele lui Băsescu la Legea graţierii.

RomaniaTV.net
20 apr. 2017, 12:34
Opoziţie în PMP la Băsescu: Orice compromis cu Dragnea & co este inacceptabil. Amendamentele sunt depuse în nume personal

Robert Turcescu citează o declaraţie a lui Traian Băsescu după alegerea noului Parlament, în decembrie 2016: ”Am obligaţia ca în numele democraţiei, împreună cu toate resursele politice ale micuţului PMP, să asigur o opoziţie fermă, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură. Asta este democraţia. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD”.

Turcescu susţine că proiectul PMP este viabil doar dacă declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie rămâne de actualitate.

”Când am devenit deputat PMP aşa am înţeles să-mi asum mandatul pentru următorii patru ani: am fost, sunt şi voi rămâne un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară (…) Asta este democraţia, adevărata democraţie: sistemul în care, adeseori, e mult mai necesară o bună Opoziţie, fără compromisuri, fara jumatati de măsură!”, a mai scris Robert Turcescu.

Magda Bistriceanu îl pune la punct

Observ că un fost jurnalist, ieșit pe ușa din dos din presă, ajuns în Parlament numai cu sprijinul domnului Traian Băsescu, a ajuns să-i pună condiții și „să-l tragă de urechi” pe fostul președinte!

Trist este să vezi cum trădătorii se pliază în funcție de interese! Apreciez oamenii corecți și-mi pare rău că am susținut și am făcut campanie unui astfel de personaj, care ulterior și-a arătat adevăratul caracter!”

Tomac se delimitează de Băsescu

Amendamentele pe care Traian Băsescu urmează să le depună la legea grațierii nu sunt ale PMP, ci sunt propuse în nume propriu, a precizat, joi, liderul grupului PMP din Camera Deputaților, Eugen Tomac.

„Având în vedere dezbaterea care s-a iscat în ultima perioadă cu privire la amendamentele la legea grațierii, vreau să fiu cât se poate de sincer. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaților, nu am văzut aceste amendamente. De altfel, în cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente. Consider că aceste amendamente nu sunt ale PMP, dacă ele vor fi depuse, le vom analiza și noi cu multă atenție, dar, cel mai probabil, acestea, dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului președinte Traian Băsescu, și nu ale partidului”, a spus Tomac la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pe acest subiect se va discuta luni, în cadrul ședinței Consiliului Executiv Național al PMP, unde se va lua o decizie.

„Pentru că există un interes justificat în rândul opiniei publice cu privire la acest subiect, am simțit nevoia să fac această precizare. Nu vreau să îmi fie interpretate altfel decât este cazul afirmațiile. Domnul Băsescu are o experiență vastă politică, probabil are motivele deplin întemeiate pentru a face demersuri în calitate de senator, dar cu privire la acest subiect, ele nu au fost elaborate de noi și nu le-am discutat în partid. Am ieșit cu acest punct de vedere pentru că eu cred că este firesc pentru spiritul partidului să limpezim câteva chestiuni. Îl respectăm pe domnul președinte, în acest moment cred că este important să aveam această discuție în partid. În general ne-am consultat de fiecare dată, sau ne-a prezentat punctul domniei sale de vedere în partid. Înțeleg că e un demers pe care și-l asumă domnia sa”, a menționat Tomac.

Senatorul PMP Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care vor fi graţiate pedepsele de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate „indezirabile” vor fi pedepsite mai aspru, şi se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie. Un alt amendament permite graţierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru terorism, scrie News.ro.

Potrivit amendamentelor depuse de fostul preşedinte, obţinute de News.ro, „se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată”, faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii”, motivează senatorul PMP.

El cere şi reducerea la  jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la „femeile – funcţionar public însărcinate”.

„Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”, scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului.

Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă.

Fostul preşedinte susţine şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

El vrea şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

„Propunem modificarea acestuia, deoarece condiţionarea achitării prejudiciului de primirea graţierii este neconstituţională, în condiţiile în care se oferă această clemenţă doar acelor care au o situaţie materială ce le (permite – n.r.) să o primească”, motivează liderul PMP.

Fostul şef de stat vrea şi scutirea celor care nu au posibilităţi financiare, ei nemaitrebuind să returneze prejudiciul stabilit de instanţă dacă „persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate” să îndeplinească solicitările.

Băsescu vrea să elimine şi multe dintre excepţiile de la lege, considerând că ea este prea restrictivă. Astfel, faţă de forma Guvernului, în viziunea fostului preşedinte vor putea fi graţiaţi şi cei condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice si mijoace de plata electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele.