Turcia cere din nou extrădarea lui Fethullah Gulen

Turcia a transmis Statelor Unite noi documente în sprijinul cererii de extrădare a clericului Fethullah Gulen, a declarat joi presei ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag.

RomaniaTV.net
27 oct. 2016, 20:26
Turcia cere din nou extrădarea lui Fethullah Gulen

Bozdag s-a întâlnit miercuri la Washington cu omoloaga sa americană, Loretta Lynch, transmite Reuters. El a afirmat că discuția a fost „fructuoasă” și că Lynch, nu s-a pronunțat nici favorabil, nici defavorabil extrădării lui Gulen. Ministrul turc a declarat că a înmânat cu această ocazie autorităților americane trei noi dosare cu documente, despre care nu a dat detalii.

Turcia îl acuză pe clericul stabilit din 1999 în statul american Pennsylvania că este conducătorul puciului din iulie. Gulen a negat permanent acuzațiile, iar Departamentul Justiției de la Washington nu a deschis încă nicio procedură de extrădare împotriva sa. Într-un comunicat, departamentul a arătat că „extrădările sunt supuse procedurilor judiciare și ca atare trebuie să satisfacă standardele privind probele din țara căreia i se adresează solicitarea”. Departamentul nu a comentat materialele furnizate de ministrul turc.

Citeşte şi România, în „reţeaua gulenistă a terorii” ce găzduieşte 20.000 de elevi şi studenţi în şcolile clericului Fetullah Gulen

În Turcia, 35.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 concediate în urma tentativei nereușite de lovitură de stat, iar Bozdag a declarat joi într-o conferință de presă că epurările „nu s-au încheiat 100%”.