Manifestaţii în Berna, împotriva lui Erdogan. Turcia este indignată

Turcia a protestat cu putere sâmbătă pe lângă autoritățile elvețiene pe subiectul unei manifestații pro-kurde la Berna în timpul căreia un banner chemând la "uciderea lui Erdogan" ar fi fost desfășurat, potrivit autorităților de la Ankara.

26 mart. 2017, 06:08
Manifestaţii în Berna, împotriva lui Erdogan. Turcia este indignată

Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, l-a sunat pe omologul său elvețian, Didier Burkhalter, pentru a-i transmite „reacția Turciei față de acest incident infam”, a anunțat ministerul turc al afacerilor externe, într-un comunicat.

În plus, însărcinatul cu afaceri elvețian la Ankara a fost convocat de autoritățile turce care au „protestat față de autorizația acordată acestei manifestații” și au cerut „deschiderea imediată a unei proceduri judiciare”, a adăugat ministerul.

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Elveției, împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la chemarea unor asociații kurde și partide politice elvețiene, a transmis agenția de presă ATS.

Potrivit Ankarei și imaginilor difuzate de televiziuni turce, un banner arătându-l pe Erdogan cu un pistol la tâmplă, cu textul „Kill Erdogan” („Ucideți-l pe Erdogan”), a fost prezentat în cursul acestei manifestații.

„Au luat poza mea și, către capul meu, e un pistol. Este de conceput un asemenea lucru? Vorbim de Elveția”, s-a indignat Erdogan, în cadrul unui discurs ținut sâmbătă seara în Antalya (sudul Turciei).

Potrivit EFE, autoritățile elvețiene au precizat pentru ATS că vor cerceta dacă organizatorii manifestației au respectat condițiile autorizației primite pentru adunarea de la Berna și dacă s-au produs alte acte „inacceptabile”, potrivit Agerpres.

Manifestația, convocată în principal de asociații kurde, Partidul Socialist și Verzii, și sprijinită de circa treizeci de sindicate, protesta pașnic față de „represiunea” Ankarei contra oricui gândește diferit, a spus socialistul Paul Rechsteiner.

Citeşte şi Erdogan, în războiul cuvintelor: Cât timp Germania şi Olanda îmi spun „dictator”, voi continua să le numesc „naziste”

AFP menționează că incidentul de sâmbătă are loc pe fondul tensionării puternice, în ultimele săptămâni, a relațiilor dintre Turcia și mai multe țări europene, după interzicerea unor mitinguri în respectivele state înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia asupra întăririi puterilor prezidențiale.

În Elveția, o adunare de acest tip, preconizată la Zurich (nord), la care ar fi urmat să participe Cavusoglu, a fost anulată la începutul lui martie ca urmare a refuzului hotelului unde trebuia să aibă loc.

Poliția elvețiană a interzis totodată, pe 10 martie, un alt miting electoral prezidat de un responsabil al partidului AKP, la putere în Turcia, invocând un risc de tulburare a ordinii publice.