Turcia nu a înregistrat progrese suficiente pentru liberalizarea regimului de vize

Turcia nu are rezultate suficiente în domeniul reformelor pentru a îndeplini condițiile care ar permite eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Uniunea Europeană, a declarat joi un important oficial european, citând un raport al Comisiei Europene, relatează Reuters.

23 feb. 2017, 14:06
Turcia nu a înregistrat progrese suficiente pentru liberalizarea regimului de vize

În baza acordului încheiat în martie anul trecut între Turcia și UE, în momentul cele mai grave crize a migranților din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Ankara s-a angajat să oprească imigrația ilegală spre Europa în schimbul unui ajutor financiar și a liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci.

Turcia și-a îndeplinit angajamentele cu privire la controlul la frontieră, însă, potrivit unui raport pe care executivul UE intenționează să-l publice săptămâna viitoare, Ankara continuă să întârzie reformele privind „legislația antiteroristă, finanțarea partidelor și cooperarea judiciară”, a declarat sursa europeană.

Complicațiile în jurul negocierilor privind reunificarea Ciprului reprezintă de asemenea un element în defavoarea Turciei, a mai spus oficialul, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Ankara se așteaptă ca Uniunea Europeană să facă progrese asupra liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci cât mai curând posibil.

Citeşte şi Ankara pune condiţii: Turcia nu semnează acordul de readmisie cu UE fără liberalizarea regimului de vize

Oficialul european a afirmat că gestionarea situației la frontiere și sprijinul Turciei pentru refugiați „decurg bine”, însă nu este așteptat niciun progres asupra ridicării vizelor în curând deoarece nu sunt prevăzute schimbări ale legislației antiteroriste înainte și imediat după referendumul constituțional din 16 aprilie din Turcia, potrivit Agerpres.

Referendumul — care prevede o extindere a prerogativelor președintelui — „reprezintă o problemă în sine”, iar „proiectul de Constituție are și el deficiențe grave”, a spus oficialul european, care a respins ideea organizării unui summit UE-Turcia înainte de referendum așa cum a solicitat președintele Erdogan.