Turcia se confruntă cu cel mai semnificativ declin al numărului de turişti străini din ultimii 17 ani

Atentatele sinucigașe din Istanbul, înrăutățirea relațiilor cu Kremlinul și perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme industriei turistice a Turciei, transmit DPA și Reuters.

27 mai 2016, 11:36
Turcia se confruntă cu cel mai semnificativ declin al numărului de turişti străini din ultimii 17 ani

Numărul turiștilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate vineri.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă și este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

În luna ianuarie, un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer în apropiere de Moscheea Albastră din Istanbul, provocând decesul a 12 turiști din Germania, țară de unde vin cei mai mulți turiști străini care vizitează Turcia. Există riscul ca turiștii din țările bogate, cum sunt cei germani, să se îndrepte spre alte destinații de vacanță, într-un moment în care turiștii ruși, a doua mare piață pentru industria turistică din Turcia, vor rămâne acasă din cauza tensiunilor politice dintre Moscova și Ankara.

Ministerul Turismului a anunțat vineri că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiștilor ruși și germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% și, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puțini turiști din UE, SUA, Japonia și Australia.

Economiștii se tem că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică. De asemenea, în condițiile în care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumătate din câștigurile la contul curent, reducerea numărului de vizitatori va crea probleme și pentru obiectivul Băncii centrale de a reduce deficitul de la nivelul îngrijorător de 4,5% din PIB înregistrat în 2015.

Autoritățile turce au anunțat deja un plan vizând acordarea unui suport de urgență pentru sectorul turistic, ce include un grant de 255 milioane de lire (87 milioane de dolari) precum și o facilitate care va permite companiilor din turism să-și restructureze datoriile. Deocamdată nu este clar dacă care va fi impactul acestor măsuri.