Turcia vrea să intervină în Irak şi Siria. Guvernul de la Ankara cere APROBAREA din partea Parlamentului

Guvernul turc a cerut parlamentului ţării să autorizeze efectuarea de către Turcia a unei operaţiuni militare în Irak şi Siria, au relatat miercuri media locale, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

01 oct. 2014, 13:55
Turcia vrea să intervină în Irak şi Siria. Guvernul de la Ankara cere APROBAREA din partea Parlamentului

Potrivit unui înalt oficial guvernamental, guvernul solicită ca armata turcă să fie împuternicită să lupte împotriva tuturor ameninţărilor, inclusiv Statul Islamic (SI). Guvernul menţionează, de asemenea, riscurile ce ar putea surveni din partea forţelor preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, şi a militanţilor kurzi.

Se aşteaptă ca parlamentul, care este dominat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator, de guvernământ), să aprobe cererea guvernului în cele din urmă în cadrul unei sesiuni de dezbateri ce va avea loc joi cu uşile închise.

Potrivit cotidianului Hurriyet, vicepremierul turc Byulent Arinc a declarat că cererea include, de asemenea, solicitarea ca guvernul să permită unor trupe străine să folosească teritoriului Turciei şi să instaureze o aşa-numită ”zonă de securitate” în interiorul teritoriului sirian, scrie Agerpres.

Citeşte şi TURCIA s-ar putea implica MILITAR în operaţiunile împotriva Statului Islamic şi vrea acţiune terestră

DPA precizează că Turcia a ezitat până în prezent să se alăture în mod deschis operaţiunilor militare împotriva Statului islamic şi solicitările adresate de către guvern parlamentului indică o schimbare de politică.

Luptele din jurul oraşului sirian asediat Ain Al-Arab (Kobane, în limba kurdă) au forţat peste 160.000 de persoane, în majoritate kurzi, să se refugieze în Turcia, ceea ce a dus la o creştere a refugiaţilor sirieni pe teritoriul turc la circa 1,5 milioane.