Turiştii, hăituiţi de fantome. Topul celor mai bântuite oraşe din lume

Principalul lucru de care este interesat un turist înainte de a merge să viziteze un oraş este dacă acolo va fi în siguranţă. Securitatea personală este privită însă doar din perspectiva criminalităţii, însă multe oraşe celebre ascund mistere care dau fiori.

26 feb. 2017, 08:43
Turiştii, hăituiţi de fantome. Topul celor mai bântuite oraşe din lume

1. Praga

Praga este un oraş faimos pentru istoria şi arhitectura sa, precum şi pentru berea mai ieftină decât apa. Totodată, este şi oraşul cu cea mai mare concentrare de fantome pe kilometru pătrat. Una dintre faimoasele fantome ale Pragăi este ce a frizerului nebun din strada Karlova. Nemulţumit de salariul său de bărbier, acesta s-a decis să practice în paralel alchimia, în încercarea de a obţine aur. Cum nu a fost prea priceput la asta şi-a risipit toată averea, după care şi-a forţat fetele să meargă la bordel şi să se prostitueze, pentru a întreţine familia. Disperată, soţia lui s-a aruncat de la etaj, iar frizerul a înnebunit. A ieşit în stradă şi a început să atace trecătorii, tăindu-i cu briciul. În cele din urmă a fost împuşcat de soldaţi şi a murit pe trotuar. De atunci, fantoma sa se plimbă pe străzile oraşului vechi, iar unii turişti şi localnici se jură că au simţit atingerea briciului său.

2. Paris

Oraşul Luminii sau al dragostei sau capitală a gastronomiri este, totodată, un oraş al fantomelor. Construit pe o vastă reţea de catacombe, Parisul este plin de fantome, amintind aici de celebra fantomă de la Operă sau pe cea a frizerului din strada Chanoinesse, care a inspirat povestea lui Sweeney Todd. Foarte puțini știu însă că există o fantomă și la Turnul Eiffel. Este vorba despre spiritul unei fete tinere, ucise de iubitul său. După o plimbare romantică, cei doi îndrăgostiți au urcat în vârful Turnului, unde băiatul a cerut-o în căsătorie. Probabil nu a ales momentul potrivit, pentru că ea a refuzat. Foarte supărat, el a ameninţat că o va împinge, la care fata a râs şu nu l-a crezut. Într-un acces de nebunie el chiar a împins-o în gol, de la cei 300 metri înălţime, iar de atunci fantoma fetei bântuie la întâmplare turişti, în jurul Turnului.

3. Londra

Londra este şi ea una dintre cele mai bântuite capitale ale lumii. Fantomele se înghesuie în castele, iar printre cele mai faimoase este “vampirul de la Highgate”. Numele îi vine de la cimitirul unde îşi are domiciliul. Povestea s-a născut în 1970, după ce paznicii acestui cimitir din nordul Londrei au raportat că au găsit luni la rând zeci de cadavre de câini şi pisici, golite de sânge. În aceeaşi perioadă, două adolescente care treceau noaptea târziu prin zonă au afirmat că au văzut morţi ridicându-se din morminte. Una dintre ele a suferit de altfel grave tulburări psihice după ce i s-a întâmplat. De atunci, mărturiile cu privire la apariţiile unor fiinţe ciudate, noaptea, în cimitir, s-au înmulţit ca număr, cea mai frecventă fiind o siluetă de doi metri, cu ochii roşii, care pluteşte printre cruci şi cavouri.

4. New Orleans

Cel mai francez oraş din Statele Unite este şi capitala occidentală voodoo. Aici sunt multe legende despre fantome care bântuie noaptea pe străzi. Una dintre ele este cea a bogătaşei Delphine LaLaurie, una dintre cele mai faimoase criminale în serie, care îşi tortura şi ucidea sclavii, împreună cu soţul ei, dr. Leonard LaLaurie. Ororile comise de cei doi au fost au fost descoperite în 1834, după un incendiu care le-a mistuit casa. Pompierii au descoperit în casă cadavrele decapitate ale mai multor sclavi şi servitori şi chiar şi o cameră de tortură. Se crede că peste 100 de sclavi ar fi fost chinuiţi aici. De asemenea, în New Orleans au fost văzute bântuind inclusiv fantome de câini şi pisici.

5. Edinbourgh

Capitala Scoţiei este plină de poveşti şi legende. Una dintre ele este legată de fantomele de la South Bridge. Construit în secolul al XVIII-lea, podul găzduia sub bolţile sale mai multe taverne, dar mulţi clienţi au pierit înecaţi într-o zi nefastă, din cauza unei viituri care a umflat râul. Burke și Hare, doi indivizi care aveau afaceri în zonă, au mers să recipereze cadavrele, pe care le-au vândut ulterior şcolilor medicale. S-a speculat că decedaţilor pescuiţi din apă le-au adăugat propria colecţie de morţi, ca urmare a unor crime în serie. De atunci, spiritele corpurilor vândute bântuie locul și se plimbă până la zidurile castelului din apropiere, atingând turiştii.

6. Roma

Cetatea Eternă a fost şi este subiectul mai multor mituri şi legende despre fantome, catacombele sale hrănind imaginaţia locuitorilor. Altele se trag însă din fapte istorice, cum este cazul fantomei lui Beatrice Cenci. Pe 11 septembrie 1599, tânăra de numai 16 ani a fost decapitată, după ce a fost acuzată că împreună cu mama şi fraţii săi l-a ucis pe tatăl său, Francesco Cenci. Ea a fost ucisă în faţa castelului Sant Angelo, din Roma, şi se spune că îşi face apariţia aici în fiecare an, în noaptea de 10-11 septembrie. Sunt sute de mărturii ale prezenţei sale şi toate o înfăţişează pe tânăra Beatrice plimbându-se pe Podul Sant Angelo, cu capul sub braţ. Mai mult, ea arată cu degetul acuzator spre cei cărora are ceva să le reproşeze, astfel că dacă sunteţi un soţ infidel nu e indicat să vă pluimbaţi cu consoarta prin zonă în noaptea de 10-11 septembrie.

7. Dublin

Irlandezii au reputaţia de a fi superstiţioşi, dar fantoma de la cârciuma lui Kavanagh, „La Gropari”, este una dintre cele mai inofesnsive şi simpatice. Pub-ul a fost ridicat în 1833, purtând numele fostului proprietar, John Kavanagh, tatăl a… 25 de copii. Este cunoscut drept „La Gropari”, datorită apropierii sale de cimitirul Prospect, iar obiceiul casei este că, înainte de a comanda o halbă, să arunci o lopată de pământ din cimitir pe peretele localului. Fantoma „rezidentă” a cârciumii este un bărbat vârstnic, îmbrăcat demodat, văzut adesea la tejgheaua barului, când se lasă seara. Pare că se bucură şi el de o bere, dar asta până când dispare în neant, tocmai când vrei să intri în vorba cu el. Tipul în cauză este un fost gropar al cimitirului, care şi-a păstrat rutina şi după moarte.

8. Estes Park, Colorado

Oraşul are numeroase poveşti cu fantome, una dintre ele inspirându-l pe Stephen King să scrie The Shining. Culoarele labirintice ale Hotelului Stanley sunt bântuite de fantoma fondatorului Freelan Oscar Stanley şi de cea a soţiei sale. Aceasta din urmă şi-a păstrat şi după moarte pasiunea pentru pian. Pianul din sala de muzică începe uneori să cânte singur, clapele fiind apăsate de măiastre degete invizibile. Afară de cuplul Staley, hotelul mai e bântuit de un grup de copii, care se aud adesea chicotind pe coridoare şi de o menajeră bătrână care încă îşi mai face meseria, curăţând camerele oaspeţilor.