Tutilescu, despre vizita lui Blaga la MAI după prezidenţialele din 2009: Nu am avut discuţii profesionale cu el

Fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Marian Tutilescu a afirmat luni că, în ziua de după alegerile prezidențiale din 2009, Vasile Blaga s-a aflat în sediul ministerului după o perioadă în care lipsise, fiind suspendat din funcție.

RomaniaTV.net
29 mai 2017, 13:41
Tutilescu, despre vizita lui Blaga la MAI după prezidenţialele din 2009: Nu am avut discuţii profesionale cu el

„Îmi aduc aminte că, în dimineața respectivă, domnul Blaga (fost ministru de Interne — n.r.) a venit la birou undeva în jurul orelor prânzului, cred că a primit mai multe vizite dar eu nu am participat. (…) Nu știu dacă a fost și domnul Videanu, e posibil, dar știu că domnul Blaga a venit după o lungă absență din minister, ca efect al suspendării, pentru că până atunci chiar nu intrase în minister, nu avusese niciun fel de convocare cu noi. Dânsul a respectat la acea vreme dispozitivul hotărârii judecătorești”, a rememorat Marian Tutilescu, la audierea sa în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

El a precizat că a fost numit la 1 octombrie 2009 în funcția de secretar de stat, șef al Departamentului Schengen, iar atribuțiile funcției erau coordonarea întregului proces de relații internaționale incluzând activitatea de afaceri europene.

Tutilescu a subliniat că el personal „nu a avut discuții profesionale” cu Blaga, acesta din urmă fiind „într-o stare de bună dispoziție ca efect al rezultatului alegerilor”.

Întrebat dacă suspendat fiind Blaga avea voie să intre în sediul Ministerului de Interne, Tutilescu a spus: „Nu știu dacă dispozitivul hotărârii judecătorești interzicea să intre în clădirea ministerului, dar (…) de la data la care hotărârea instanței a devenit executorie nu a fost și chiar au fost momente când era nevoie de o anumită coordonare, dar noi am reușit într-un fel să o rezolvăm”.

El a precizat că, în perioada suspendării lui Blaga, în minister fiecare dintre secretarii de stat, pe domeniul său de competență, își făcea treaba, iar secretarul de stat Mihai Capră „asigura coordonarea”. „De regulă, când pleca ministrul, cel care era lăsat era domnul Capră. Cred că atunci domnul Capră asigura coordonarea”, a adăugat Marian Tutilescu.