Twitter va lansa trei funcţii împotriva abuzurilor online

Reprezentanţii companiei Twitter au anunţat marţi că vor lansa în săptămânile viitoare trei funcţii ce au fost create cu scopul de a limita abuzurile online, informează BBC.

08 feb. 2017, 09:02
Twitter va lansa trei funcţii împotriva abuzurilor online

Twitter a luat această decizie în urma unui val de critici referitoare la hărţuirea practicată pe această reţea de microblogging şi după eşecul proprietarilor companiei de a găsi un cumpărător potenţial.

Managerii companiei americane au anunţat trei modificări principale, ce vor fi implementate „în săptămânile viitoare”.

Printre acestea se află o procedură de identificare a persoanelor care au fost suspendate permanent de pe această reţea şi împiedicarea lor de a îşi crea alte conturi pe Twitter.

Hărţuire

Într-un mesaj publicat pe blogul companiei, prin care au fost anunţate aceste modificări, Ed Ho, vicepreşedintele diviziei de inginerie din cadrul Twitter, a spus: „Să facem din Twitter un loc mai sigur reprezintă principala noastră preocupare. Luptăm pentru libertatea de exprimare şi pentru ca oamenii să poată să vadă toate faţadele unui subiect. Însă aceste lucruri sunt puse în pericol atunci când abuzul şi hărţuirea înăbuşesc şi reduc la tăcere acele voci. Nu vom tolera aşa ceva şi vom lansa noi funcţii pentru a stopa aceste lucruri”.

Abuzuri

Într-un mesaj publicat luna trecută, Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, a promis că va aplica „o abordare complet nouă împotriva abuzurilor de pe Twitter, inclusiv un dialog mai deschis şi în timp real pe parcursul fiecărei etape a acestui proces”.

Alte schimbări sunt: Rezultate ale căutărilor mai sigure – eliminarea mesajelor care conţin conţinuturi potenţial sensibile şi a acelora care au conturi blocate sau nefuncţionale; Restrângerea răspunsurilor potenţial abuzive sau de o calitate îndoielnică publicate în urma unor mesaje.

Niciunul dintre aceste instrumente nu înseamnă că mesajele vor fi eliminate complet de pe platformă, dar utilizatorii vor putea să controleze ceea ce vor să vadă în fluxul lor zilnic de informaţii, cu ajutorul unor funcţii din setările conturilor lor de pe Twitter.

În noiembrie, Twitter a recunoscut oficial că pe platforma sa online tendinţa „de a deveni abuziv unul faţă de celălalt” a devenit tot mai pregnantă.

Reavoinţă

Ca urmare, Twitter şi-a extins funcţia Mute, ce permite utilizatorilor să blocheze anumite cuvinte-cheie, fraze şi chiar conversaţii întregi, pentru a nu mai vedea apoi nicio notificare despre acestea.

Twitter a anunţat, de asemenea, că îşi va antrena întreaga echipă de suport tehnic în privinţa politicii companiei referitoare la comportamentele marcate de ură şi că îşi va ameliora instrumentele şi sistemele interne pentru a face faţă într-o manieră mai eficientă discursurilor care incită la ură, atunci când acestea vor fi raportate.

În iunie 2016, Twitter şi-a actualizat şi butonul Block, pentru a se asigura că utilizatorii care au folosit acea funcţie nu vor mai vedea niciodată mesajele provenind de la persoana pe care au blocat-o.

Înainte de acea măsură, mesajele lor puteau fi în continuare redistribuite de alţi utilizatori pe fluxul zilnic de informaţii al persoanei care folosise butonul Block.

Toxic

Compania Twitter a fost de asemenea nevoită să limiteze chesiunea abuzurilor online, după ce a constatat o lipsă de interes din partea potenţialilor cumpărători.

Potrivit presei de specialitate, Google, Apple şi Disney ar fi fost interesate să cumpere Twitter, însă toate cele trei grupuri au renunţat în cele din urmă la această idee.

Există şi întrebări referitoare la felul în care această reţea de socializare se va dezvolta pe viitor, întrucât Twitter întâmpină dificultăţi serioase în ceea ce priveşte atragerea de noi utilizatori şi realizarea de profituri pe termen lung.

Nick Thomas, un analist al companiei de analize de piaţă Ovum, consideră că noile schimbări anunţate marţi vor fi apreciate de aceia care au spus că Twitter devenise „un loc tot mai toxic pentru a te angaja în discuţii”. Cu toate acestea, analistul spune că noile schimbări ar putea să reprezinte „prea puţin, prea târziu”.

El consideră şi că unul dintre cei mai cunoscuţi utilizatori ai platformei Twitter, preşedintele american Donald Trump, ar putea contribui la declinul acestei reţele de socializare.