Ucenicul lui Arsenie Boca, mărturisiri zguduitoare: Calvarul din închisoare, minunea din ziua morţii mamei

Pentru parintele Ghelasie, Arsenie Boca a fost, cu adevarat, un sfant inca din timpul vietii. L-a cunoscut pe cand isi facea ucenicia la Manastirea Sambata de Sus, iar destinul sau a fost hotarat chiar de catre parinte. De altfel, Arsenie Boca este cel care i-a prezis ca, la timpul potrivit, va fi staret. Astazi, la Manastirea Sfantul Dimitrie din Sighisoara, parintele Ghelasie le impartaseste calugarilor sai din intelepciunea si invataturile parintelui Arsenie. El insusi, cu mare har de la Dumnezeu, atrage din ce in ce mai multi credinciosi la manastire.

05 apr. 2015, 15:06

Apropierea staretului de tinerii si calugari ii prilejuieste adesea parintelui Ghelasie amintirea primei intalniri cu Sfantul Ardealului. Se intampla in 1982 pe cand parintele Arsenie Boca era pedepsit de Securitate sa nu mai slujeasca in biserica si sa-si castige painea ca simplu pictor de biserici. Pe atunci, parintele Arsenie picta interiorul bisericii de la Draganescu, fresca devenita celebra pentru intelesurile profunde si profetice.

Părintele Ghelasie face mărturisiri emoţionante şi cutremurătoare, într-un interviu, acordat România TV.

„Ma ia parintele pe mine, ma masoara din cap pana in picioare si zice: Ma, da tu de ce nu te-ai dus la scoala, mai departe? (…) Am vazut ca parintele stie gandul omului. Nu mi-o fost tot una! Si zice: Ai dreptate ma, sa fii cuminte, sa faci ascultare de parintele staret in manastire si cand te va da la scoala sa te duci. Sa nu te impotrivesti ca daca te impotriesti trenul trece si tu ramai„, povesteşte părintele Ghelasie.

Dupa 8 ani zile, calugarului Ghelasie i se va intampla exact ce ii prezisese parintele Arsenie Boca. Intra la teologie desi s-a apucat de invatat cu numai doua saptamani inainate de examen. Alta solutie nu a avut decat sa invete cate o lectie din fiecare materie. Amintindu-si de vorbele parintelui Arsenie, calugarul Ghelasie ii cere ajutorul. In mod miraculos, la examen ii pica exact ce a invatat, trecand cu brio.

Puterea de-a scruta viitorul pe care o avea parintele Arsenie Boca a fost un dar primit de acesta, in urma unor revelatii avute pe muntele Athos. Iar cele trei luni pe care le-a petrecut la schitul romanesc Prodromul vor fi hotaratoare pentru desavarsirea intr-u credinta. Dupa ce a postit 40 de zile si s-a rugat Sfintei Maria, parintele a primit darul inaintea vederii. De atunci inainte, oamenii au devenit pentru el ca niste carti deschise.

Intors din Grecia la manastirea Sambata, Arsenie devine un fenomen. La inceput inexplicabil, mii de oameni roiau in jurul personalitatii sale luminoase. Inca de pe atunci, mai marii bisericii s-au intrebat ce e cu parintelul acesta imbracat in straie albe dupa care se tine lumea ca intr-o transa hipnotica. Treptat, au inteles cu totii ca parintele era altfel. 

Inca din anii 40, parintele Arsenie Boca a intrat in vizorul autoritatilor pentru ca devenise un lider spiritual puternic. Acuzatia ca ar fi colaborat cu legionarii, ostili guvernului Antonescu a fost motivul pentru care acesta a devenit obiectiv al serviciilor secrete, inca de pe atunci. Sa nu mai vorbim despre dosarele pe care i le-a facut Securitatea odata cu venirea comunistilor.

Pe acestia ii deranja parintele din foarte multe puncte de vedere. Era purtatorul credintei stramosesti si, mai mult decat atat, cuvintele sale erau lege pentru credinciosi. De aceea a fost arestat de cateva ori si, poate cel mai grav lucru, i s-a interzis sa mai fie calugar.

Prima arestare s-a petrecut pe cand era la manastirea Sambata, cand tocmai isi construise chilerul din varful muntilor Fagarasului. Securitatea il trimite la canalul Dunare Marea Neagra la munca silnica. Comportarea sa in acea perioada de calvar personal a fost aproape de minune. Insa o adevarata minune s-a petrecut odata cu trecerea la cele vesnice a mamei sale, Crestina.

„În timpul cat parintele era, o murit mama. Parintele era la canal. Era de mult in puscarie. Atunci se spune ca parintele lucra si facea… Parintele era un om energic … Parintele cum se trudea si se ostenea, facea acolo la canal norma la vreo zece oameni. Care erau mai bolnavi, mai neputinciosi, atunci parintele facea si in locul lor nroma. Si in ziua cand o murit mama se zice ca ar fi facut cu drag mai mult decat trebuia si cand era ora de odihna, ca trebuia sa se odihneasca, s-o cerut de la gardian: Nu-mi dai si mie voie un pic sa stau o ora sau doua ore sa o odihnesca, ca-s ostenit, uite cum am facut pentru ceilalti. Gardianul i-o dat cu drag ca daca si-o facut norma, cum sa nu? Ei, in timpul ala, atunci o disparut parintele de acolo. Cum o disparut, nu stie nimenea. Numa o fost la inmormantare la mama. Si atunci s-a alarmat domle Securitatea, repede s-a facut apelul si nu era parintele acolo. E lipsa, e lipsa! Pana sa vada unde cine si cum lipseste…o aparut parintele inapoi. Deja o aparut si inapoi. No, cum s-o dus si cum o venit, nu stie nimeni! Dar de cercetat, e cercetat. Zice ca tocmai prin politie si prin securitate is cercetate lucrurile astea de catre .…”, spune părintele Ghelasie.

Pe cand indura calvarul sau personal in inchisorile comuniste, parintele a fost o lumina pentru cei care l-au cunoscut acolo, dupa gratii. Chiar si pentru gardienii atei ai inchisorilor:

Pe urma, in temnita, cand o fost arestat in temnita, la un moment dat era bagat la periculosi parintele pentru ca tot facea minuni pe acolo si la un moment dat, cine il pazeste pe popa? Le erau frica sa se duca si un gardian mai curajos lasa ca il pazesc eu pe popa, nu misca aici, nu face nimic. A doua zi vine comandantul puscariei, unde e parintele? E inauntru. Pai nu, se plimba prin curte. Ala deschide usa, nu era nimeni. Pai, tu ce pazesti aici? Pai nu o avut cum sa dispara de aici. Pai eu aici am stat langa usa. Şi alta data iara, tot gardianul ala, o auzit acolo in celula ca ar fi slujba, cadelnita, preoti, slujba era acolo in celula parintelui si repede trage alarma gardianul. De ce ai tras alarma? Pai aici erau multi oameni, era slujba. Parintele era acolo pe patucul ala, pe usa aia, si s-o uiotat la ei si zice: Ce-ati patit ma? V-o alarmat ingerii? Asta o zis parintele. Adica cat de usor statea parintele acolo, pentru ca acolo unde statea el, in interior,, era raiul. Ca de asta ce mult inseamna pe unde merge omul sa faca raiul”.

In perioadele in care a fost fericit slujitor la manastirea Sambata de Sus, parintele Arsenie stapanea, cu bunatate, destinele celor din jur. Cand erau la vreo ananghie, cei care il cunoscusera obisnuiau sa ii ceara ajutorul.

Pericolul major pentru cei care il venerau pe parintele Arsenie era acela de-al confunda cu insusi Hristos. In fata acestei ispite crunte, Arsenie reactiona dur.

Darul de-a citit in mintea si sufletul omului era cateodata o grea povara pentru parinte. Cat de apasator trebuie sa fi fost pentru el sa fie asaltat de toate gandurile necurate ale oamenilor din apropierea sa?! Facea insa tot ce putea pentru a-i spala de pacate pe cei care veneau sa caute ajutor. Chiar si atunci cand pacatele acestora atarnau greu in balanta mantuirii.

Miile de credinciosi care veaneau cu speranta in suflet la parintele Arsenie, ramaneau cu gura cascata cand vedeau ca acesta stia deja ce greutate ii apasa pe suflet.

„Parintele stia oamenii pe nume. Am vazut de cate ori m-am dus la dansul ii striga pe nume. Maria, Ion, Vasile. Nu trebuia sa ii spuie nimeni numele..pot sa va dau sute de exemple dar va dau numai un exemplu. O venit o femeie de la tara, simpla, cu deseagii pe spate, cu pita, cu slanina, rosii, ce i-o dat Dumnezeu sa aiba in gradina, sa ii aduca mancare parintelui. Si cand o pus desagii jos zice: vai, ce m-am ostenit. Parintele ii zice: Marie, pune desagii jos. Ii pune jos. Hai ca-s ostenita, nu mai pot. Cand se duce in fata parintelui zice: Nu mai stiu de ce am venit. Stai ca iti spui ei de ce ai venit. Uite, barbata-tu asa, ficioru-tu asa. Parintele ii spune. Sta femeia, se uita, vai ca ghini zici. Era o femeie din ardeal. Da’ parca ma cunosti. Dr parintele de acolo zice, te cunosc tu, te cunosc mai bine decat te cunosti tu pe tine”, povesteşte ucenicul părintelui Arsenie Boca. 

Arsenie Boca avea o cultura inimaginabila. Stia medicina, matematica, fizica, filosofie, toate la nivel academic. Paradoxal pentru unii, in toate aceste stiinte parintele Arsenie il gasea pe Dumnezeu, infinit creatorul. De aceea era imposibil sa-l invingi cu argumente din orice domeniu ar fi venit ele.

Printre alte insusiri demne de romanele stiintifico-fantastice, Arsenie Boca se putea invalui, atunci cand dorea, intr-o mantie de invizibilitate stranie. Numai unii alesi de parintele Arsenie nu-l vedeau, desi se uitau la dansul. Acest lucru i s-a intamplat chiar staretului Ghelasie, la inmormantarea mitropolitului Mladin.

Parintele Arsenie a fost si la inmormantarea mitropolitului Mladin. Eu ma vazusem cu parintele Arsenie de zece ori pana la inmormantare si, ei, ganditi-va ca la inmormatarea mitropolitului, care a fost la sambata, parintele Arsenie o venit si o stat langa mine si eu nu l-am recunoscut. Şi l-am vazut cum s-a inchinat, cum s-a dus la sicriu, avea ochelari, nu era imbracat calugar, s-a inchinat catre Antonie Plamadeala. Şi eu eram in grupul de studenti care canta si Înaltul Antonie i-a zis sa stau acolo si eram acolo atent si vine parintele si nu am fost atent si se pune langa mine. Si ma intreaba cine e ala …. Toata slujba m-a intrebat asa cine e ala si eu ma tot gandeam cine e batranul asa de imi tulbura toata slujba ca dupa ce o terminat slujba sa se umbuleasca lumea peste mine. Ce ati vorbit cu parintele Arsenie. Eu nu l-am vazut. Cum de eu nu l-am vazut. Asa am patit eu cu parintele.”

Persecutat de securitate, intemnitat in multe inchisori comuniste, obligat sa renunte la preotie, parintele Arsenie a stiut dintotdeauna ca misiunea divina inceputa in timpul vietii se va desavarsi si va capata mai multa putere odata cu trecerea lui la cele vesnice. Nu de putine ori le spunea ucenicilor sai sa nu uite sa-I ceara ajutorul atunci cand nu va mai fi pe pamant.

Astazi, la Prisolop, parintele Arsenie Boca a devenit un adevarat fenomen. Mii de credinciosi se duc zilnic la mormantul sau si foarte multi dintre ei susti ca li s-au intamplat adevarate miracole. Staretul Ghelasie, ucenic al parintelui Arsenie, crede cu tarie ca momentul in care parintele arsenie va fi canonizat se apropie, insa acest lucru se va intampla numai cand insusi parintele Arsenie Boca va hotari.

Chiar daca Biserica Ortodoxa Romana nu l-a canonozat inca pe Parintele Arsenie Boca, pentru milioane de credinciosi el este deja sfant. Sfantul Ardealului.