Ucigaşi fără scrupule. Top 10 cele mai atroce asasinate în masă, comise de o singură persoană

Cele mai sângeroase crime în masă din istoria omenirii au fost puse la cale de conducătorii politici sau militari ai vremii, pentru a reprima acţiunile ostile ale unor comunităţi. Există însă şi persoane care au reuşit singure să intre în zona întunecată a istoriei, din răzbunare, din dorinţa de dobândi faimă sau sub impulsul unei boli psihice. Mulţi dintre vinovaţii din spatele acestor crime în masă nici măcar nu au avut un motiv specific în acţiunile lor.

02 aug. 2015, 07:19

10. Aprilie 1982 – Masacrul din Coreea de Sud

În mod destul de curios, uciderea în masă a 57 de persoane de către tânărul poliţist Woo Bum-Kon, în Coreea de Sud, a început după o ceartă cu prietena sa, după ce aceasta l-a trezit din somn, în încercarea de a prinde o muscă. Totul a degenerat, iar bărbatul de 27 de ani a plecat furios spre serviciu, ca poliţist în tura de după-amiază. A băut foarte mult whisky înainte de a reveni acasă şi a-şi lua prietena la bătaie. După aceea a plecat, luând de-acasă două carabine şi şapte grenade de mână. A intrat într-un oficiu poştal, unde a ucis trei persoane şi a tăiat legăturile telefonice cu oraşul, apoi a intrat din casă în casă, omorând oameni în mai multe localităţi din judeţul Uiryeong. Acţiunea sa s-a derulat pe durata a opt ore, iar în total a omorât 56 de persoane, înainte de a se sinucide. Prietena sa a spus că suferea de un complex de inferioritate, fapt care ar fi putut declanşa acest act de violenţă crudă. Oricum, este cel mai mare asasinat în masă din Coreea de Sud.

9. Iulie 1984 – Masacrul de la McDonald’s

Cu trei zile înainte de a ucide 21 de oameni la San Diego, James Huberty i-a mărturist soţiei sale că bănuieşte că suferă de o problemă de sănătate mintală şi a sunat la o clinică, pentru a solicita o programare. Pentru că din tonul său nu reieşea că ar fi vorba de o urgenţă, operatorul de la clinică i-a spus că îl va suna în 48 de ore, pentru a-l anunţa când e programat la medic. După ce au trecut cele 48 de ore, pe 18 iulie, Huberty i-a spus soţiei sale că viaţa lui s-a terminat, iar că „societatea a avut şansa sa”. Apoi a mers cu maşina la un McDonald’s, unde a început să tragă la întâmplare, fără niciun pic de emoţie, în angajaţi şi clienţi, ucigând bărbaţi, femei, gravide, copii şi bătrâni. În cele din urmă a fost împuşcat de o echipă SWAT. Mai târziu, soţia sa a depus o plângere împotriva McDonald’s, susţinând că soţul său a consumat o mare parte din produsele din meniu, care au cauzat o dietă săracă şi poate au contribuit la acţiunile sale.

8. Martie 1996 – Masacrul de la Dunblane

Pe 13 martie 1996, Thomas Watt Hamilton a intrat în şcoala primară din Dunblane (Scoţia), înarmat cu patru arme de foc, două pistoale şi două revolvere, şi 743 de cartuşe. În doar patru minute el a ucis trei adulţi şi 15 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 6 ani. După ce a mai tras şi în alte săli de curs, acesta s-a sinucis în incinta şcolii. În cadrul anchetei care a urmat tragediei, Lord Cullen, unul dintre cei implicaţi în investigaţie a ordonat că toate documentele legate de acest caz să rămână secrete timp de 100 de ani. Totuşi, o dezvăluire parţială a avut loc. Se pare că Thomas Watt Hamilton avea numeroase antecedente de violenţă, permisul sau de port-armă trebuia de mult suspendat şi era implicat într-o reţea de pedofilie. Toate aceste lucruri erau cunoscute de poliţie, dar se pare că legăturile sale sus-puse l-au ferit întotdeauna de justiţie. Presă a dezvăluit la acel moment că în dosarul întocmit lui Hamilton se menţiona că acesta suferea de o formă gravă de paranoia.

7. Aprilie 1996 – Masacrul de la Port Arthur

La o lună de la Masacrul de la Dunblane, menţionat mai sus, Martin Bryant a plănuit o acţiune similară în Tasmania, Australia. El chiar avea să declare ulterior că a fost inspirat de crimele de la şcoala din Scoţia. Totul a început după ce tatăl său a avut o dispută cu un cuplu, legată de preţul unei proprietăţi. Bryant s-a dus la casa acestora şi i-a împuşcat cu sânge rece, după care a condus până la un sit istoric din apropiere, numit Port Arthur, unde a tras la întâmplare. A început cu cafeneaua sitului, apoi a mers în magazinul de suveniruri, după care într-o parcare din apropiere. Multe dintre victime au crezut că scena face parte dintr-un spectacol istoric şi s-au mutat mai aproape de pericol. În total au fost ucise 35 de persoane, fapt care l-a determinat pe premierul australian să restrictriţioneze proprietatea privată asupra armelor de foc. Bryant este în prezent în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de 35 de condamnări pe viaţă, consecutive.

6. Aprilie 1999 – Masacrul de la Columbine

Inspiraţi din atentatele de la Oklahoma City, din 1995, doi elevi ai liceului Columbine, Eric Harris şi Dylan Klebold, au plănuit un atac complex asupra şcolii lor, în aprilie 1999, implicând bombe, dispozitive explozive şi arme. După ce au plasat în cantină două bombe puternice, care dacă ar fi explodat ar fi ucis toate cele 488 de persoane aflate în şcoală, adolescenţii au început să tragă în toţi cei care le ieşeau în cale. În timp ce teroarea punea stăpânire pe liceu, Eric şi Dylan îşi ucideau unii colegi dar îi cruţau pe alţii, mai mult sau mai puţin la întâmplare. În final, după un schimb de focuri cu poliţia, cei doi s-au sinucis cu câte un glonţ în cap, lăsând în urmă 13 corpuri neînsufleţite şi 24 de oameni răniţi. Înregistrările video în care aceştia arată cum îşi premeditează atacul au stârnit dezbateri masive despre obsesia pentru jocurile video şi depresia adolescentină.

5. Aprilie 2007 – Masacrul de la Virginia Tech

A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituţie de învăţământ din istoria Statelor Unite, cu un număr de 33 de persoane decedate. Masacrul a avut loc pe data de 16 aprilie 2007 în campusul Universităţii Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, SUA. Autorul masacrului a fost Cho Seung-hui, un student născut în Coreea de Sud, cu drept de rezidenţă în SUA şi care locuia în campus. El suferea de anxietate severă şi a fost anterior acuzat că a urmărit două studente. Înainte de a comite crimele el a trimis câteva fotografii în care este înarmat şi un manifest către NBC News, în care a scris că se simte izolat şi că societatea îl forţează către o cale a crimei. Printre victime s-a aflat și profesorul israelian de origine română Liviu Librescu împușcat în timp ce-și ținea cursul în clădirea Norris Hall de la Universitatea Virginia Tech. Ulterior, atacatorul s-a sinucis.

4. Iulie 2011 – Masacrul din Norvegia

Extremistul islamofob Anders Behring Breivik a comis pe 22 iulie 2011 cel mai sângeros atac armat din istoria Norvegiei de după cel de-al Doilea Război Mondial. Practic, au fost două atacuri teroriste consecutive lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară.

Citeşte şi Monstrul din Norvegia merge la facultate. Criminalul care a ucis 77 de oameni, admis la Universitatea din Oslo

Mai întâi, o bombă plasată într-o maşină capcană, în apropierea sediului din Oslo al guvernului, a explodat la ora 15.26, provocând moartea a 8 persoane şi rănirea a 209. Breivik a condus apoi până pe Insula Utoya, aflată la două ore distanţă, unde a trecut drept ofiţer de poliţie, pentru a avea acces la tabăra de vară. O dată intrat, el a deschis focul la întâmplare şi a ucis 69 de oameni, înainte de a fi capturat. În total, Breivik a omorât 77 de persoane.

3. Iulie 2012 – Masacrul de la cinematograful Aurora

James Holmes era un fost student în neuroştiinţe, nemulţumit la 24 de ani de viaţa şi cariera sa. El a ales să se răzbune pe oameni şi a făcut-o în seara zilei de 20 iulie 2012, când a intrat înarmat până în dinţi într-un cinematograf din Aurora, de la periferia Denverului (Colorado) şi a deschis focul asupra publicului în timpul unei proiecţii de noapte a filmului “Batman – The Dark Knight rises”. În urma atacului său au fost ucise 12 persoane şi 70 au fost rănite.

2. Decembrie 2012 – Masacrul de la şcoala Sandy Hook

Pe 14 decembrie 2012, Adam Lanza şi-a împuşcat mortal mama, după care a mers la şcoala unde aceasta era profesoară, unde a ucis nu mai puţin de 26 de copii. Motivele asasinatului său au rămas neclare, dar se spune că Lanza ar fi fost obsedat de asasinatul în masă de la liceul Columbine, din 1999. Adam Lanza, care avea 20 de ani, s-a sinucis la locul atacului.

1. Iunie 2015 – Masacrul de pe plaja de la Sousse

În luna iunie a acestui an, în urmă cu mai puţin de şase săptămâni, un singur om înarmat, pe nume Seifeddine Rezgui, a deschis focul în faţa unui hotel din staţiunea tunisiană Sousse, ucigând 38 de persoane, într-o demonstraţie brutală de terorism islamic. Rezgui a mers de-a lungul plajei, cu puşca îndreptată spre oameni, le-a strigat musulmanilor să plece şi a început să tragă în turişti, victimele sale fiind în special britanice. Profilul lui Rezgui de dinaintea atacului nu se potrivea însă cu trăsăturile islamice radicale tipice. El consuma alcool, avea o prietenă şi a fost prins consumând cocaină. Ulterior el ar fi căzut însă pradă doctrinelor Statului Islamic, sub comanda cărora a acţionat la Sousse.