Ucraina a împlinit un sfert de veac de independenţă. Kievul sărbătoreşte evenimentul cu o paradă militară

Ucraina marchează miercuri 25 de ani de independență printr-o mare paradă militară la Kiev, în timp ce țara continuă să se confrunte cu un conflict armat sângeros cu separatiștii proruși în estul teritoriului său, relatează AFP, citată de Agerpres.

24 aug. 2016, 09:21

Mii de ucraineni, în majoritate purtând ‘vîșivanka’, cămașa brodată cu motive tradiționale, s-au adunat în centrul orașului în cursul dimineții pentru a asista la această defilare, la care spre deosebire de anul trecut sunt expuse și arme grele.

Numeroși spectatori agitau drapelul albastru-galben al Ucrainei de-a lungul bulevardului principal din Kiev până la Piața Independenței, mai cunoscută sub numele de Maidan, simbol al mișcării de contestație proeuropeană care a dus la căderea regimului prorus al fostului președinte Viktor Ianukovici în februarie 2014.

Aproximativ 4.000 de persoane, între care militari, membri ai Gărzii Naționale — subordonată Ministerului de Interne — polițiști și grăniceri, participă la defilarea care a început la ora 10:00 (07:00 GMT) cu intonarea imnului ucrainean, informează Agerpres.

Potrivit presei locale, membri ai forțelor speciale și rezerviști urmau de asemenea să defileze pentru prima oară. Au fost expuse circa 200 de echipamente militare, printre care tancuri și blindate.

Citeşte şi Ucraina nu exclude o invazie rusă la „scară mare”

După parada militară, un „Marș al neînvinșilor” este prevăzut pe bulevardul principal din Kiev. Voluntari implicați în conflictul din estul Ucrainei, medici, combatanți demobilizați și rude ale victimelor războiului din estul Ucrainei urmează să participe la acesta.

Ucraina este de doi ani scena unui conflict care opune forțele sale armate separatiștilor proruși sprijiniți militar — potrivit Kievului și Occidentului — de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.

Acest conflict a făcut peste 9.500 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014. În pofida instaurării mai multor armistiții, de-a lungul liniei frontului au loc frecvent confruntări sângeroase.