Ucraina: Femeia-pilot, Nadia Savcenko, intră din nou în GREVA FOAMEI. Care este motivul

Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, eliberată în luna mai după doi ani de detenție în Rusia, a anunțat marți că începe o nouă grevă a foamei, de această dată pentru a denunța pasivitatea Kievului cu privire la ucrainenii deținuți în închisorile din Rusia.

02 aug. 2016, 13:35
Ucraina: Femeia-pilot, Nadia Savcenko, intră din nou în GREVA FOAMEI. Care este motivul

”Unul dintre mecanismele pentru accelerarea eliberării mele a fost greva foamei, în fața pasivității autorităților ucrainene. Declar începerea unei noi greve a foamei, pornind de astăzi, în fața pasivității celor aflați la putere în întreaga lume, în vederea eliberării ucrainenilor deținuți”, a afirmat Savcenko, care este și deputată în forul legislativ de la Kiev.

Ea a precizat că greva va dura ”până la obținerea unui rezultat pozitiv”.

Femeia pilot în vârstă de 35 de ani, care fusese condamnată la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare în Rusia (pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnaliști în estul Ucrainei în iunie 2014), a fost eliberată la sfârșitul lunii mai, la schimb cu doi militari ruși condamnați la 14 de închisoare în Ucraina, și a putut reveni la Kiev unde a fost întâmpinată ca o eroină, informează Agerpres.

Citeşte şi Nadia Savcenko, pilotul ucrainean eliberat de Moscova, a denunţat TRĂDAREA Moscovei

La întoarcerea sa la Kiev, Nadia Savcenko a anunțat că prioritatea sa va fi eliberarea ucrainenilor deținuți în Rusia sau de către rebelii proruși și a anunțat că în acest scop este pregătită să negocieze cu reprezentanții separatiștilor din estul Ucrainei.

În prezent, circa 170 de ucraineni sunt încarcerați în Rusia și în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014, sau sunt prizonieri în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, din estul Ucrainei.

Nadia Savcenko a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul țării dintre armata guvernamentală și separatiștii proruși, susținuți, potrivit Kievului și occidentalilor, de armata rusă.

De la declanșarea sa în aprilie 2014, conflictul dintre armata ucraineană și rebelii susținuți de Moscova s-a soldat cu aproape 9.500 de morți.