UCRAINA FIERBE: 10.000 de persoane în stradă: „Ianukovici ar putea avea soarta lui Ceauşescu”

Mii de protestatari ai opoziţiei blocau luni sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici. Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele înregistrate la Kiev. Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
02 dec. 2013, 16:45
UCRAINA FIERBE: 10.000 de persoane în stradă: „Ianukovici ar putea avea soarta lui Ceauşescu”

UPDATE 22:23 Manifestaţiile din Ucraina în favoarea integrării europene se asemănă cu o „lovitură de stat”, afirmă premirul Mikola Azarov, după o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene, relatează AFP.

„Ceea ce se întâmplă prezintă semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem răbdare, dar nu vrem ca partenerii noştri să creadă că totul le este permis”, a spus Azarov.

„Manifestaţiile au devenit necontrolabile pentru că instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor acţiuni au radicalizat situaţia”, a declarat Azarov, potrivit Mediafax.

UPDATE 20:50 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat, luni, manifestaţiile izbucnite în Ucraina după decizia Kievului de a nu semna acordul cu UE, afirmând că este vorba „mai degrabă de un pogrom decât de o revoluţie”, relatează AFP.

UPDATE 20:48 Zeci de mii de manifestanţi sunt în Piaţa Independenţei din Kiev, unde au fost instalate aproximativ 50 de corturi militare, informează site-ul ziarului Kyiv Post.

UPDATE 20:00 Obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa pentru a dispersa protestatarii care îl contestă pe preşedintele Viktor Ianukovici. 

Aproximativ 10.000 de persoane participă, luni, la un miting împotriva autorităţilor ucrainene în centrul oraşului Liov, situat în vestul ţării, relatează Ukrainian News Agency, în pagina electronică.

Mitingul a început la ora 12.00, iar numărul participanţilor este în permanentă creştere.

Potrivit agenţiei, aproximativ 50.000 de persoane au participat la un miting, duminică, la Liov.

La Kiev, opoziţia a estimat numărul participanţilor la manifestaţiile de duminică la 500.000 de persoane, în timp ce luni dimineaţă, mii de protestatari ai opoziţiei blocau sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici.

„Cerem tuturor părţilor să rezolve disensiunile pe cale paşnică”, a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Citeşte şi Iulia Timoşenko face apel la proteste după abandonarea acordului Ucraina-UE

„Manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în mod paşnic”, a spus purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei UE.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, forţele speciale de la Kiev au dispersat un protest paşnic al studenţilor, lovind cu picioarele şi cu bastoanele în protestatari. Surse din cadrul Ministerului de Interne ucrainean au declarat că forţele speciale au acţionat la comanda Primăriei Capitalei, întrucât aceasta avea misiunea să elibereze piaţa pentru a instalarea bradului de Crăciun.

Circa 20 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, intenţionează să părăsească grupul parlamentar în cursul zilei de luni, în vederea formării unui nou partid politic.

AVERTISMENT către Viktor Ianukovici: Ar putea avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

Potrivit deputatului, cea mai bună soluţie pentru Ianukovici ar fi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care să-şi dea demisia. „Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu”, a subliniat politicianul.

Citeşte şi Proteste la Kiev: Preşedintele vrea să declare STARE de URGENŢĂ. 100.000 de oameni au ieşit în stradă VIDEO

Bohoslovskaia a menţionat că Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român. „Astfel de semnale deja se resimt în societate. Dacă nu se va schimba situaţia, spiritele se vor încinge pe parcurs şi vor deveni periculoase. N-ar trebui să admitem acest lucru. Astfel de răni nu se vindecă decât peste sute de ani, dar trebuie să recunoaştem că putem să ajungem aici”, a mai spus Bohoslovskaia.

Mai multe petiţii, publicate pe site-ul Casei Albe, cer o INTERVENŢIE MILITARĂ a SUA în Ucraina

Numeroase petiţii au fost publicate, începând de săptămâna trecută pe site-ul Casei Albe, la secţiunea We the People, pentru a cere implicarea administraţiei Barack Obama în criza din Ucraina, unele dintre ele solicitând chiar o intervenţie militară a Statelor Unite.

Citeşte şi Iulia Timoşenko face apel la manifestaţii pentru înlăturarea DICTATURII preşedintelui Viktor Ianukovici