Ucraina, în faţa unui MARE RĂZBOI cu Rusia. Ruşii folosesc artileria. Poroşenko denunţă o AGRESIUNE DIRECTĂ

Ucraina se află în faţa unui 'mare război' cu Rusia, ce s-ar putea solda cu zeci de mii de morţi, a avertizat luni ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei într-o postare pe Facebook publicată de AFP, citată de Agerpres. Preşedintele ucrainean denunţă agresiunea directă.

01 sept. 2014, 16:17

Update 17:34 Jurnalistul Roman Bocikala confirmă faptul că militarii ucraineni au cedat aeroportul din Lugansk. Acesta notează pe o reţea de socializare că unii militari ucraineni au devenit ostatici. Bocikala mai scrie că separatiştii erau ajutaţi de forţe speciale ruse.

‘Un mare război a ajuns în casa noastră, un război pe care Europa nu l-a văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un asemenea război pierderile nu vor fi cu sutele, ci cu miile sau chiar cu zecile de mii de morţi’, a scris oficialul ucrainean.

‘Trebuie să organizăm urgent apărarea împotriva Rusiei, care încearcă nu doar să câştige noi poziţii în teritoriile ocupate, ci să lanseze o ofensivă asupra altor teritorii din Ucraina’, a continuat el.

Citeşte şi NATO va deveni mai VIZIBILĂ în estul Europei, dar nu va crea baze permanente

Conflictul din estul Ucrainei, care a făcut până în prezent aproape 2.600 de morţi, a căpătat săptămâna trecută o nouă întorsătură după ce trupele ucrainene au pierdut numeroase localităţi şi teritorii în urma unei puternice contraofensive a separatiştilor, care, conform Kievului şi Alianţei Nord-Atlantice, sunt acum sprijiniţi direct de trupe ale armatei ruse.

Armata ucraineană a fost nevoită să abandoneze luni aeroportul oraşului Lugansk, unde s-a confruntat cu un batalion de tancuri ruseşti.

Ruşii folosesc artileria

Preşedintele Ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că în urma introducerii militarilor ruşi în Ucraina, echilibrul de forţe s-a schimbat radical pe câmpul de luptă. Liderul de la Kiev a promis remanieri la nivel înalt în cadrul armatei Ucrainei, după ce trupele guvernamentale s-au retras de pe mai multe fronturi, informează publika.md.

Citeşte şi Până la 15.000 de militari ruşi au fost trimişi în Ucraina, potrivit unui ONG

Luni după-amiază, trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul ţării, după ce au fost ţinta tirurilor de artilerie ale „armatei ruse”, a declarat luni un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko.

„Militarii ucraineni au primit ordin (să se retragă) şi s-au retras de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghiivka”, situat la aproximativ 18 kilometri sud de Lugansk, a declarat Lisenko în cursul unei întâlniri cu presa.”Având în vedere precizia tirurilor, este vorba despre militari profesionişti din forţele armate ruse”, a afirmat el.