Ucraina: Încă o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă

Încă o statuie a lui Lenin a fost dărâmată de pe soclul ei şi distrusă sâmbătă dimineaţa în Ucraina, de data aceasta la Odesa, fiind vorba de al doilea act de vandalism comis în această ţară împotriva memoriei părintelui Revoluţiei Ruse, transmite EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 ian. 2014, 15:01
Ucraina: Încă o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă

Statuia, care era amplasată în faţa Centrului de Relaxare din localitatea Andreevo-Ivanovo, s-a rupt în două după ce a fost dărâmată de pe soclu, a informat Ministerul de Interne ucrainean.

La 8 decembrie 2013, pe fondul unor proteste masive împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, la care au participat sute de mii de opozanţi, un grup de ultranaţionalişti, simpatizanţi ai partidului Svoboda, au dărâmat statuia ridicată în onoarea fondatorului Uniunii Sovietice şi care era amplasată în plin centru al Kievului. Câteva zile mai târziu după acest act de vandalism, condamnat de guvernul ucrainean, monumentul a fost făcut bucăţele cu ciocanul şi unele fragmente din statuie au fost scoase la vânzare pe mai multe pagini de internet din Ucraina, preţul de pornire fiind de 6,25 de dolari pe kilogram.

Statuia, lucrare a sculptorului Serghei Merkurov, era amplasată din decembrie 1946 în Piaţa Basarabia şi, de la dărâmarea ei, poliţia a deschis o anchetă penală pentru distrugere, dar până acum nimeni nu a fost arestat.

Sâmbătă, la aproape o lună de la acea manifestaţie de protest, sute de persoane continuă să ocupe Piaţa Independenţei din Kiev, la câţiva metri de locul în care se afla statuia lui Lenin, ca să ceară demisia guvernului condus de premierul Mikola Azarov şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate.