UCRAINA: Mihail Gorbaciov avertizează că escaladarea crizei poate provoca un nou Război Rece

Ultimul preşedinte al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat toate părţile conflictului din Ucraina, înaintea referendumului din Crimeea, că există riscuri mari ca înrăutăţirea situaţiei actuale să conducă la un nou Război Rece.  

RomaniaTV.net
15 mart. 2014, 10:43
UCRAINA: Mihail Gorbaciov avertizează că escaladarea crizei poate provoca un nou Război Rece

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a făcut aceste afirmaţii într-o scrisoare-apel, adresată fostului şef al publicaţiei Nezavisimaya Gazeta, Vitaly Tretyakov, înaintea referendumului din Crimeea.

Scrisoarea a fost publicată vineri şi pe site-ul fostului preşedinte sovietic, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a ţinut să precizeze că poziţia lui în problema Ucrainei rămâne neschimbată. „Scopul nostru principal este să împiedicăm escaladărie periculoase ale conflictului şi să găsim o soluţie agreată şi de Ucraina, şi de cetăţenii ruşi şi a preveni astfel un nou Război Rece„, scrie Gorbaciov.

Fostul lider de la Moscova a mai precizat că el nu vrea să se implice personal în discuţiile şi contactele diplomatice ale actualulului preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, cu alţi lideri din străinătate, între care şi cu cancelarul german Angela Merkel.

În opinia lui Gorbaciov, actuala criză din Ucraina şi teritoriul său autonom, Crimeea, îşi are originea în „distrugerea deliberată a programului său, Perestroika” iniţiat când era preşedintele URSS, precum şi în „destrămarea fără temei a fostei Uniuni Sovietice”, scrie rt.com.

„Am făcut toate eforturile şi am folost toate mijloacele politice pentru a menţine uniunea statului rus. Dar şi înainte, şi după ce s-a semnat pactul de către liderii Federaţiei Ruse, Belarus şi Ucraina, în 1991, mi-am dat seama de consecinţele periculoase şi distrugătoare” ale acestui demers, a mai spus Gorbaciov. „Nimeni nu s-a gândit atunci la Crimeea şi la Sevastopol„, a mai precizat el.