Ucraina mobilizează rezerviştii. Este posibilă o „invazie rusă la scară largă”

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor, la pregătire, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia. El a subliniat că este necesar ca Ucraina să-şi consolideze apărarea cu scopul de a contracara o ameninţare a unei invazii ruse, relatează The Associated Press, citată de News.ro. Kremlinul a denunţat anunţul şefului statului ucrainean drept o încercare „absurdă” de a escalada tensiunile.

03 dec. 2018, 15:53
Ucraina mobilizează rezerviştii. Este posibilă o „invazie rusă la scară largă”

Relaţiile tensionate între cei doi vecini s-au tensionat şi mai mult în urma unui incident, la 25 noiembrie, în care Paza de Coastă rusă a deschis focul şi a imobilizat trei nave militare ucrainene pe ale căror echipaje le-a luat prizoniere în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Poroşenko a decretat legea marţială pe o perioadă de 30 de zile în zece regiuni din ţară. Pe perioada legii marţiale, autorităţile ucrainene au interzis intrarea în ţară a tuturor bărbaţilor ruşi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 60 de ani, o măsură menită să împiedice Rusia să destabilizeze şi mai mult ţara potrivit şefului statului. „Ucraina ia măsuri împotriva ameninţării unei invazii ruse la scară largă”, a subliniat Poroşenko.

Citeşte şi Putin nu va elibera marinarii şi navele ucrainene. Războiul va continua

Liderul de la Kiev a acuzat duminică Rusia că a mobilizat un număr important de militarii la frontiera cu Ucraina, iar Kremlinul de intenţia de a intra pe teritoriul ucrainean. De asemenea, ucrainenii i-au acuzat pe ruşi de impunerea unei blocade porturilor ucrainene la Marea Azov. Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile lui Poroşenko drept o „încercare absurdă de a provoca tensiuni”, potrivit digi24.ro

Peskov a respins şi acuzaţiile ucrainene potrivit cărora Rusia blochează traficul către şi dinspre porturi ucrainene la Marea Azov, afirmând că navigaţia a continuat în mod normal, cu excepţia unor întreruperi din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile.

Războiul sângeros din estul Ucrainei între separatişti proruşi şi forţe ucrainene au afectat economia ucraineană, reducând fluxul mărfurilor prin porturile ucrainene Mariupol şi Berdiansk, la Marea Azov. Incidentul armat naval de la sfârşitul lunii trecute a intensificat şi mai mult aceste tensiuni.