Ucraina: Preşedintele Ianukovici, în parlament, unde sunt dezbătute noi concesii pentru opoziţie

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a sosit, miercuri seara, la sediul Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), unde deputaţii discută de dimineaţă noi concesii pe care să le acorde opoziţiei, în contextul crizei politice cu care Ucraina se confruntă de mai bine de două luni şi care a dus marţi la demisia guvernului, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 21:51
Ucraina: Preşedintele Ianukovici, în parlament, unde sunt dezbătute noi concesii pentru opoziţie

Potrivit ITAR-TASS, care îl citează pe şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor (la putere), Aleksandr Efremov, nici unul din cele patru proiecte de lege privind amnistierea persoanelor arestate şi reţinute în timpul acţiunilor de protest începute la sfârşitul lunii noiembrie, după ce guvernul de la Kiev a renunţat la apropierea de UE, nu întruneşte numărul de voturi necesare pentru a fi aprobate.

Din acest motiv, preşedintele Ianukovici ar fi solicitat o pauză în dezbaterile din parlament, şedinţa urmând a fi reluată în cursul serii.

În contextul prezenţei la Kiev a mai multor responsabili europeni, între care şefa diplomaţiei europene Catherine Aston care a avut miercuri o întrevedere cu preşedintele Ianukovici, în Rada Supremă a fost prezentat şi un proiect de lege care permite punerea în libertate fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată pentru abuz în funcţie într-un proces pe care opoziţia îl consideră motivat politic.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, confruntat cu presiuni politice interne şi externe tot mai mari şi cu escaladarea violenţelor stradale, este nevoit în continuare să facă importante concesii opoziţiei. Marţi, el a acceptat demisia premierului Mikola Azarov, ca şi a întregului guvern, în timp ce parlamentul a abrogat o parte din legile ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste. Opoziţia cere însă şi demisia sa, precum şi organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.