UCRAINA: Referendumul pentru independenţă, o FARSĂ CRIMINALĂ, finanţată de KREMLIN

Kievul a calificat duminică referendumul pentru ''independenţă' din estul Ucrainei drept 'o farsă criminală' finanţată de Kremlin, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de AFP, informează Agerpres.  

RomaniaTV.net
11 mai 2014, 13:43
UCRAINA: Referendumul pentru independenţă, o FARSĂ CRIMINALĂ, finanţată de KREMLIN

‘Referendumul din 11 mai, inspirat, organizat şi finanţat de Kremlin, este din punct de vedere juridic nul şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei’, subliniază ministerul. ‘Organizatorii acestei farse criminale au încălcat Constituţia şi legile ucrainene’, adaugă diplomaţia de la Kiev în comunicatul său.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel săptămâna trecută la susţinătorii federalizării Ucrainei din sud-estul acestei ţări de a nu organiza acest referendum pentru a permite lansarea unui dialog în vederea detensionării actualei crize. În pofida acestui apel, militanţii separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au anunţat că au decis să nu amâne referendumul, informează Agerpres.

Citeşte şi Separatiştii proruşi din HARKOV au decis să AMÂNE REFERENDUMUL pentru independenţă de la 11 mai

Kievul a criticat scenariul rus, afirmând că Moscova ”a aplicat deja un astfel de scenariu în Crimeea”, teritoriul anexat de către Rusia la mijlocul lunii martie în urma unui referendum pentru alipirea la Federaţia Rusă, referendum nerecunoscut de comunitatea internaţional

Participare de 80% la Lugansk şi de 40% la Doneţk
     
 Participarea la referendumul organizat în estul Ucrainei de separatiştii proruşi a atins, duminică la amiază, 80% în regiunea Lugansk şi 40% în regiunea Doneţk, au indicat organizatori ai acestei consultări populare considerate ilegale de către Kiev şi Occident.

Participarea este foarte mare în Lugansk, la unele secţii de votare aceasta este de circa 90%. În medie, în regiune rata de participare a depăşit 80%”, a declarat liderul ‘Frontului popular’ din Lugansk, Aleksei Cimilenko, citat de Interfax.

În regiunea Doneţk, conform aceleiaşi agenţii care citează o sursă a comisiei electorale a autoproclamatei ‘republici populare Doneţk’, au votat în jur de 40% din alegători.