Criza din UCRAINA: Tancurile ruseşti au ajuns lângă Mariupol. Separatiştii CONTRAATACĂ în toate direcţiile

60 de tancuri ruseşti au fost reperate în apropiere de oraşul Mariupol, de unde militari ruşi şi-ar pregăti un nou avanpost pentru a pătrunde în interiorul Ucrainei, informează TSN.ua, citată de Agerpres.

29 aug. 2014, 05:58
Criza din UCRAINA: Tancurile ruseşti au ajuns lângă Mariupol. Separatiştii CONTRAATACĂ în toate direcţiile

Update 14:00  Separatiştii contraatacă în toate direcţiile regiunea Donbass-ului. Cu sprijinul direct al Forțelor Armate ale Rusiei, insurgenţii continuă să lupte împotriva armatei ucrainene și încearcă să controleze situația din zonele oraşelor Ilovaisk, Amvrosiivka, Starobeşevo, Novoazovsk, notează podrobnosti.ua, citată de publika.md.

Update 12:42 S-a deschis foc asupra a două autocare cu refugiaţi din estul Ucrainei care se îndreptau spre un punct de trecere la frontiera cu Rusia. Nimeni nu a avut de suferit, relatează Russia Today, care nu precizează cine a atacat autobuzele în care se aflau vreo 100 de persoane, inclusiv copii.

Update 12:26 Voluntarii ucraineni care au fost încercuiţi în oraşul Ilovaisk au început să lupte pentru a ieşi din încercuire în această dimineaţă, relatează publicaţia LB.ua. Luptătorii au primit informaţii că rebelii proruşi le vor crea un coridor pentru a-i elibera în schimbul prizonierilor ruşi. Coloana ucraineană a fost atacată cu lansatoare de mine imediat ce s-a format pentru a părăsi Ilovaiskul.

Update 12:03  Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene se întrunesc astăzi pentru a discuta un şir de chestiuni printre care şi escaladarea conflictului din Ucraina cu participarea Rusiei. Despre aceasdta a anunţat pe Twitter ministrul de Externe al Danemarcei, Martin Lidegor, citat de Unian.net.

Update 11:55  În oraşul-port Mariupol va sosi o misiune OSCE pentru a stabili dacă acolo se află trupe ruse. Declaraţia a fost făcută la şedinţa de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU de către adjunctul secretarului general responsabili cu chestiuni politice, Jeffry Feltman, transmite Ukrinform, citată de publika.md.

Update 11:40 În regiunea localităţilor Lugansk, Ilovaisk, Lugutino, Staniţa Luganskaia au loc lupte, iar militarii ucraineni minează terenuri din preajma oraşului Mariupol. Informaţia a fost publicată de liderul grupării „Rezistență informațională”, Dmitri Tîmciuk, pe pagina sa de pe Facebook.

Update 11:32 Aviaţia militară ucraineană a distrus două coloane de blindate ruse
în regiunea Lugansk din estul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin. Mai mult, militarii ucraineni au curăţat de rebeli câteva sate din regiunea Lugansk.

60 de tancuri ruseşti au ajuns lângă Mariupol, informează surse ucrainene, citate de presa naţională. Se anunţă că soldaţii ruşi şi-au vopsit tancurile în culorile ‘Novorusiei’ (Noua Rusie, regiune istorică ce coincide cu teritoriul fostului Hanat al Crimeii cucerit de Imperiul Rus la finele secolului XVIII).

În prezent, tancurile se îndreaptă din Novoazovsk spre Mariupol, după ce au tras din lansatoare de mine asupra unui post de militari ucraineni în satul Bezîmiannoe. Potrivit informaţiilor deţinute de forţele ucrainene de securitate, ruşii şi-au consolidat poziţiile în acest sat şi se află la circa 20 de kilometri de Mariupol.

‘Dinspre Rusia au pătruns pe teritoriul ucrainean 50 de tancuri, iar noi avem doar 7 lansatoare de grenade. Mai avem câteva (lansatoare) ‘Muha’ şi AKM-uri din anul 1962.

Soldaţii ucraineni sunt convinşi că nu luptă cu separatişti locali.Împotriva noastră are loc o invazie rusă. Ne-am convins de aceasta ieri, când în Novoazovsk au intrat tancuri cu drapele şi soldaţi ruşi’, afirmă militari ucraineni, citaţi de Unian.ua.

Trei grupuri tactice şi două batalioane de tancuri ruseşti au pătruns în Donbas
     
Trei grupuri tactice de luptă şi două batalioane de tancuri ale forţelor armate ruseşti au intrat în Ucraina şi acţionează în principalele două direcţii: în zona Novoazovsk şi pe linia Amvrosievka-Ilovaisk, a anunţat coordonatorul grupului ‘Rezistenţa informaţională’, director Centrului de studii militar-politice al Ucrainei, Dmitri Tâmciuk, informează Unian.ua.

Trupele ruseşti, în strânsă coordonare cu teroriştii, îşi continuă acţiunile intense pe două mari direcţii: în zona Novoazovsk şi pe linia Amvrosievka-Ilovaisk’, a anunţat Tâmciuk într-o postare pe Facebook. ‘Nu este vorba despre zeci batalioane şi grupuri tactice care ar fi pătruns din Rusia în Ucraina. Deocamdată, confirmăm prezenţa în Donbas a trei grupuri tactice de luptă şi două batalioane de tancuri, plus între opt şi 10 grupuri diversioniste ale serviciile speciale ruseşti’, a precizat Tâmciuk.

Rusia are posibilitatea să introducă trupe în Ucraina

Potrivit expertului ucrainean, Rusia are în continuare posibilitatea de a introduce trupe în Ucraina. În opinia lui Tâmciuk, ‘acest proces poate fi oprit doar printr-o rezistenţă fermă şi prin distrugerea unităţilor deja infiltrate’.

În acest context, potrivit lui Tâmciuk, ‘conferă optimism faptul că forţele operaţiunii antiteroriste ucrainene iniţiază cu destul succes atacuri de artilerie şi aviaţie asupra trupelor inamice, distrugând personalul şi tehnica ruşilor’.

Potrivit Unian.ua, care citează postarea pe Facebook a comandantului batalionului ‘Donbas’, Semion Semencenko, un grup de combatanţi ucraineni, format din voluntari, a nimerit într-o ambuscadă în încercarea de a ieşi din încercuirea forţelor proruse, acestea din urmă ignorând apelul lui Putin de a oferi un ‘coridor umanitar’ militarilor ucraineni aflaţi în încercuire.

Potrivit lui Semencenko, în prezent combatanţii ucraineni au ocupat o poziţie circulară de apărare şi duc lupte. Ei au nevoie urgentă de ajutor. Semencenko a adăugat că a anunţat coordonatele grupului ministrului ucrainean al apărării şi comandantului forţelor Gărzii Naţionale a Ucrainei.