Ucraina se îndepărtează de UE „în mod evident”, consideră şeful diplomaţiei poloneze

Politica autorităţilor ucrainene îndepărtează această ţară de Uniunea Europeană şi nu se poate spera la o revenire a Ucrainei la aspiraţiile sale europene, a afirmat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
22 ian. 2014, 21:48
Ucraina se îndepărtează de UE „în mod evident”, consideră şeful diplomaţiei poloneze

Ucraina ‘se îndepărtează în mod evident de Uniunea Europeană şi nimic nu pare să indice că va face cale întoarsă’, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia în prezenţa jurnaliştilor.

‘Lansăm celor două părţi un apel la reţinere, dar motivul principal pentru cele întâmplate este abandonarea drumului spre Europa şi a refomelor, precum şi adoptarea (de parlamentul de la Kiev) a legilor represive’, a subliniat Radoslaw Sikorski care a denunţat ‘cleptocraţia şi represiunea’ din Ucraina.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

‘Profund îngrijorat de agravarea conflictului intern din Ucraina, el a îndemnat la încetarea vărsării de sânge’, potrivit consilierului prezidenţial Jaromir Sokolowski, citat de agenţia PAP.

De asemenea, şeful statului polonez a salutat începutul dialogului dintre preşedintele Ucrainei şi trei lideri ai opoziţiei.

Bronislaw Komorowski urma să discute miercuri şi cu fostul campion mondial la box Vitali Kliciko.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Vilnius, Linas Linkevicius, a cerut miercuri ‘o acţiune unită’ din partea Uniunii Europene.

‘Scenariul brutal care se dezvoltă în prezent (la Kiev) necesită o reacţie unită a UE. Apelurile la dialog fiind ineficiente, vine momentul sancţiunilor specifice’, a scris el pe contul său de Twitter.

Ciocnirile violente dintre manifestanţii pro-europeni şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi la Kiev, după două luni de confruntare care capătă aspect de gherilă urbană şi a provocat luni reacţii vehemente din partea UE şi a Statelor Unite.