UDMR dezaprobă refuzul MAE de a autoriza deschidere a două birouri consulare ungare în România

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) dezaprobă refuzul Ministerului Afacerilor Externe al României de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea şi Târgu Mureş, a declarat vineri agenţiei ungare MTI secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, transmite Agerpres.

04 iul. 2014, 14:44
UDMR dezaprobă refuzul MAE de a autoriza deschidere a două birouri consulare ungare în România

Peter Kovacs afirmă că MAE nu a discutat subiectul cu UDMR, iar acesta este un motiv în plus pentru ca autorităţile române să-şi reconsidere decizia. Kovacs a apreciat că respingerea solicitării pe baza reciprocităţii şi proporţionalităţii este ‘ridicolă’. ‘Nu putem să comparăm numeroasa comunitate de 1,3 milioane de maghiari din România cu cele câteva mii de etnici români care trăiesc în Ungaria. Atunci când vine vorba despre relaţiile româno-ungare, ar fi de asemenea oportun ca ministrul de externe român Titus Corlăţean să-şi amintească şi că faptele vorbesc mai bine decât cuvintele’, a mai spus el, conform agenţiei MTI.

România a respins joi solicitarea Ungariei privind deschiderea a două noi birouri consulare la Oradea şi Târgu Mureş. În replică, purtătoarea de cuvânt a MAE ungar, Anna Nagy, a declarat că această decizie este ‘de neînţeles’ şi contrară practicilor europene.

Agenţia ungară de presă MTI scrie de asemenea că s-a adresat MAE român pentru a primii explicaţii în legătură cu acest subiect şi a primit răspunsul că decizia respingerii deschiderii celor două birouri consulare a fost luată ţinând cont de principiile reciprocităţii şi proporţionalităţii.

Ca urmare a acestei hotărâri, MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, care a efectuat un schimb de note verbale cu secretarul de stat adjunct Vince Szalay-Bobrovniczky şi a promis că va transmite către MAE român cererea autorităţilor ungare privind reconsiderarea deciziei.

În nota verbală înaintată de partea ungară se menţionează că solicitarea Ungariei nu se referă la deschiderea de noi consulate generale, ci a unor birouri consulare subordonate consulatelor generale deja existente la Cluj şi Miercurea Ciuc, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ungare.

În prezent, Ungaria dispune de un birou consular care funcţionează în cadrul ambasadei sale de la Bucureşti şi de cele două consulate generale menţionate. România are de asemenea un birou consular în cadrul ambasadei de la Budapesta şi două consulate generale la Szeged şi Gyula.