UDMR va decide miercuri dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

Preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat că o decizie legată de moţiunea de cenzură va fi luată miercuri dimineaţă, la şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale Uniunii.

RomaniaTV.net
25 iun. 2018, 10:41
UDMR va decide miercuri dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

UPDATEb Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat luni că formaţiunea sa nu susţine modificarea Codului penal prin ordonanţă de urgenţă, menţionând că legile se votează în Parlament.

„Nu am susţinut nici atunci când Guvernul Cioloş a dat ordonanţă de urgenţă pe Codul de procedură penală şi pe Codul penal, nu am susţinut nici în 2017, când au dat Ordonanţa 13 şi nu susţinem nici acum. Dezbatere parlamentară şi vot în Parlament, dar nu ordonanţă de urgenţă. Astfel de chestiuni nu trebuie date prin OUG, trebuie date în Parlament, până când se poate vota”, a afirmat liderul UDMR, la Parlament.

Cât despre riscurile unor noi sesizări la CCR şi întârzieri la promulgare, el a spus că e bine aşa, să existe şi proba constituţionalităţii.

„Sunt posibilităţi instituţionale de a trimite la Curtea Constituţională şi e bine aşa, să avem şi proba constituţionalităţii. E bine să fie şi retrimis un proiect de lege dacă preşedintele crede că trebuie rediscutat un anumit proiect. Deci aceste calcule trebuie făcute de fiecare dată, de aceea există o majoritate parlamentară, să fie conştientă că există aceste pârghii constituţionale folosite de Opoziţie sau de alţii, dar asta nu te împiedică să dezbaţi şi să iei o decizie în Parlament. Legile se votează în Parlament”, a conchis Kelemen Hunor.

________________

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a negat luni că ar fi avut negocieri cu liderul liberalilor Ludovic Orban pe tema alegerilor anticipate.

El a precizat că, din punctul său de vedere, „nu se poate ajunge la anticipate”.

„Domnul Orban m-a întrebat şi ce cred despre anticipate şi am spus că, din punctul meu de vedere, nu se poate ajunge la anticipate. (…) Astăzi dimineaţă am avut o convorbire scurtă, poate că ne vom vedea zilele următoare, fiindcă dacă asta este dorinţa sigur, oricând, dar cam asta a fost discuţia, nu a fost o negociere, a fost o discuţie la o cafea, absolut firească, absolut normală, dar nu putem spune negociere”, a precizat liderul UDMR.

______________

„Miercuri dimineaţă, la ora 9,00, vom avea şedinţa grupurilor reunite, acolo vom lua o decizie formală legată de moţiunea de cenzură. Până atunci vom discuta cu colegii noştri, vom vedea ce se va întâmpla, dar decizia o vom lua miercuri dimineaţă. 151 de semnături înseamnă 151 de voturi pentru moţiune şi pentru un nou guvern, dacă există şansa de a forma un nou guvern. Pentru a da jos un guvern, indiferent că e vorba de Dăncilă sau de alt guvern, trebuie să ai 233 sau 234 de voturi. Diferenţa e de peste 80 de voturi. Aritmetica nu te înşală. Ai 151 de semnături înseamnă că ai 151 de voturi, trebuie să dai tu răspunsul ce faci până la 233, nu pot să dau eu un răspuns”, a precizat Kelemen Hunor, luni, după şedinţa UDMR, informează Agerpres.

El a adăugat că negocierea de care vorbea preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost de fapt o întâlnire la o cafea, în urmă cu o lună de zile.

„Astăzi, după ce ieri preşedintele Orban a declarat că am negociat, am şi verificat când ne-am întâlnit la o cafea – a fost pe 28 mai, acum o lună de zile, a durat cam 12 minute, poate 13. Pe noi ne interesează ce se întâmplă după moţiunea de cenzură, cine va fi premierul şi semnăturile. 200 şi ceva de semnături pentru a susţine un premier cu nume şi prenume, programul de guvernare, bineînţeles dacă vrei să guvernezi, miniştri la portofoliile cele mai importante: economie, finanţe, transporturi, dezvoltare regională, interne, externe, apărare, educaţie şi direcţiile de acţiune pentru perioada următoare. Fiindcă e o perioadă de doi ani de zile, nu este un mandat întreg. Şi, dacă aceste răspunsuri sunt convingătoare şi sunt nişte întrebări oneste şi transparente, atunci sigur trebuie să discutăm şi relaţia PNL – UDMR şi ce cred colegii de la PNL despre relaţiile româno-maghiare. Şi, dacă tot am rezolvat această problemă, atunci o să vin eu în faţa colegilor şi o să spun că da, merită să dăm un vot şi avem 30 de voturi şi putem asigura de la 203 până la 233 de voturi majoritate fără să vrem la guvernare”, a susţinut Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a susţinut că în momentul în care vrei să schimbi rezultatul alegerilor, să se poată forma o altă majoritate, trebuie să dai cel puţin aceste informaţii.

„Nu mie personal, ci colegilor care vor vota şi bineînţeles cetăţenilor României: premier, miniştri, program de guvernare, majoritate, plus semnături şi direcţiile de acţiune în cele mai importante domenii care ne interesează – de la sărăcie până la impozite, fiscalitate, de la infrastructură până la educaţie”, a conchis Kelemen Hunor.

________________

Anterior, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că Uniunea va decide miercuri, în grupurile sale parlamentare reunite, dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă.

„Încă nu s-a luat această decizie, cel mai probabil o să hotărâm miercuri dimineaţa, când o să aibă loc şedinţa grupurilor reunite”, a spus Porcsalmi Balint.

De asemenea, el a afirmat că UDMR nu susţine un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale.

„UDMR nu susţine un posibil proiect de ordonanţă de urgenţă. Eu nici nu prea am auzit detalii legat de acest proiect”, a completat preşedintele executiv al UDMR.

PNL, USR şi PMP au depus, săptămâna trecută, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată ‘Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!’. Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Birourile permanente ale celor două Camere au decis ca moţiunea de cenzură să fie prezentată luni în Parlament, iar miercuri să fie dezbătută şi votată.