UE a pregătit o nouă „listă neagră” cu responsabili ruşi supuşi sancţiunilor

Uniunea Europeană a pregătit o listă extinsă ce cuprinde 107 cetăţeni ruşi cărora intenţionează să le aplice sancţiuni financiare şi interdicţii de acordare a vizelor în eventualitatea agravării situaţiei din Ucraina, relatează agenţia EFE citând ediţia de miercuri a cotidianului rus Kommersant, care susţine că a avut acces la această listă, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 14:02
UE a pregătit o nouă „listă neagră” cu responsabili ruşi supuşi sancţiunilor

Conform acestui ziar, pe noua listă se regăsesc aproape toţi oficialii ruşi de rang înalt şi, conform unor surse bine informate citate de Kommersant, respectivele sancţiuni personale vor fi introduse înainte ca UE să treacă la următoarea serie de sancţiuni, care, spre deosebire de primele două, ar urma să aibă caracter economic.

Prima ‘listă neagră’ cu oficiali ruşi cărora le-au fost îngheţate averile din UE şi care nu vor mai primi vize pentru spaţiul comunitar, ca represalii pentru anexarea Crimeii, cuprinde 13 nume, ea fiind completată ulterior cu alte 12.

Noua listă este împărţită în cinci secţiuni: înalţi funcţionari ai statului, parlamentari, oficiali din Ministerul de Interne şi al Apărării, ziarişti şi posturi de televiziune şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar aceasta din urmă nu conţine deocamdată niciun nume, mai scrie publicaţia rusă.

Printre cei de pe listă se regăsesc toţi membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, cu excepţia preşedintelui Vladimir Putin, premierului Dmitri Medvedev şi ministrului de externe Serghei Lavrov. Dintre parlamentari, de sancţiuni ar urma să fie vizat şi preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaţionale, Alexei Puşkov. În secţiunea dedicată responsabililor securităţii se află, printre alţii, vice-ministrul apărării Anatoli Antonov şi directorul pentru Cooperare Militară Internaţională, Serghei Koşelev. Lista e completată de mai mulţi jurnalişti, de posturile de televiziune Russia Today, NTV, Rossiya şi Canal Uno şi de holdingul Gazprom-media.

Dar, spre deosebire de lista elaborată de Statele Unite, cea a Uniunii Europene nu cuprinde reprezentanţi ai mediului rus de afaceri, precizează sursa citată de Kommersant. ‘Moscova trebuie să ştie că o escaladare a tensiunilor cu Ucraina nu va rămâne fără răspuns’, mai afirmă această sursă.

Conform unei alte surse care ar fi dat declaraţii publicaţiei ruse, liderii comunitari au convenit să aplice sancţiuni economice împotriva Moscovei, dacă trupele ruse vor pătrunde în estul Ucrainei.