UE îi dă ultimatum Atenei în criza imigranţilor. Grecia, ameninţată cu suspendarea din Schengen pentru doi ani

Uniunea Europeană a acordat vineri un termen de trei luni Greciei pentru a-și corecta 'gravele deficiențe' în gestionarea afluxului de migranți la frontiera sa maritimă cu Turcia, situație care în opinia Bruxellesului pune în pericol funcționarea spațiului Schengen, a anunțat o sursă europeană, citată de AFP și Reuters.

12 feb. 2016, 11:45
UE îi dă ultimatum Atenei în criza imigranţilor. Grecia, ameninţată cu suspendarea din Schengen pentru doi ani

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către Consiliul UE într-o reuniune a miniștrilor de finanțe din statele membre. Decizia a fost adoptată în pofida opoziției Atenei.

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, o măsură fără precedent.

Oficiali europeni susțin că decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la granița dintre Germania și Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secțiuni ale codului Schengen expiră, notează Agerpres.