UE nu intenţionează să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, dar nici nu vrea să le înăsprească

Uniunea Europeană (UE) nu va anula sancțiunile inițiate împotriva Rusiei, dar nici nu intenționează să le înăsprească, a declarat luni, într-un interviu pentru Radio Polonia, ministrul polonez de externe, Grzegorz Shetina, informează agenția de presă TASS.

22 dec. 2014, 10:07
UE nu intenţionează să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, dar nici nu vrea să le înăsprească

„Sancțiunile la adresa Rusiei trebuie menținute. Nu discutăm despre anularea lor. Propunerea constă în a nu le înăspri, pentru a nu doborî Rusia”, a spus Shetina.

Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să adopte o STRATEGIE pe TERMEN LUNG cu Rusia

„Înțelegem cu toții că această situație trebuie să găsească un mijloc pentru a se încheia. Situația de război deschis, de conflict armat, de agresiune teritorială nu poate continua. Rusia trebuie să-și schimbe politica, să întreprindă pași care să ducă la soluționarea problemelor la o masă rotundă, nu în tranșee cu folosirea de arme grele”, a subliniat ministrul de externe polonez.

Potrivit lui Grzegorz Shetina, criza din Ucraina a subminat sentimentul de securitate în Europa. „Trebuie să avem garanții că Polonia, Europa, toate țările din UE se află în securitate. Pentru aceasta se și duce astăzi jocul. Businessul și câștigarea de bani au trecut pe planul doi”, a explicat șeful diplomației poloneze.

Lavrov consideră că sancţiunile occidentale au scopul de a provoaca o schimbare de regim în Rusia

În opinia lui Shetina, ajutorul acordat Ucrainei este ‘o problemă strategică a securității internaționale, deoarece o Ucraină democratică și suverană constituie o garanție pentru securitatea în estul Europei’.

Comentând declarațiile președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu privire la faptul că sprijinul financiar pentru Ucraina din partea SUA, Canadei și FMI s-ar putea ridica la 2 miliarde de euro, șeful diplomației poloneze a subliniat că „acesta este doar primul pas”. „O importanță critică o are acordul Ucrainei cu FMI”, a spus ministrul polonez de externe.