UE poate înăspri SANCŢIUNILE împotriva Rusiei, dacă Moscova închide robinetul GAZULUI

Uniunea Europeană şi-ar putea înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, dacă aceasta va închide robinetul la gaze în prag de iarnă, pe fondul divergenţelor cu Ucraina în problema livrărilor de gaze, a declarat europarlamentara letonă Sandra Kalniete, vicepreşedintă a grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, într-un interviu acordat miercuri antenei ucrainene a Deutsche Welle, citată de Agerpres.

22 oct. 2014, 11:51

UE şi-ar putea înăspri sancţiunile dacă Rusia va închide robinetul la gaze, a afirmat un europarlamentar leton. „Cred că vom fi pregătiţi să o facem, dacă Rusia va suspenda livrările de gaze”, a afirmat Sandra Kalniete, fostă şefă a diplomaţiei letone, în prezent membră a delegaţiei de cooperare cu Ucraina. Ea a remarcat, de asemenea, că UE ar trebui să facă totul pentru a deveni mai puţin dependentă de comerţul cu Rusia şi de gazele ruseşti.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei ar putea interveni dacă rebelii, controlaţi de Rusia, vor încălca linia de demarcaţie din estul Ucrainei, care a fost stabilită ca urmare a acordurilor de încetare a focului de la Minsk.

Citeşte şi Rusia nu poate să reziste SANCŢIUNILOR OCCIDENTALE mai mult de 4 ani

„Acest lucru va fi perceput ca o nouă spirală a războiului. Evident, nu de către toate statele (membre UE), pentru că există ţări care din cauza unor probleme interne şi relaţii bilaterale cu Rusia folosesc o terminologie diferită, deşi ele ştiu foarte bine că acesta este un război”, a spus ea.

Rusia şi Ucraina puteau să semneze un acord cu privire la livrările de gaze încă de marţi dacă Kievul ar fi făcut dovada că dispune de capacitatea financiara de a-şi rambursa datoria şi de a onora plata anticipată pentru livrări, a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, citat de Ria Novosti. Datoria acumulată de Ucraina la gaze se ridică în prezent la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Moscovei. Autorităţile ruse se aşteaptă ca puterea de la Kiev să achite 1,4 miliarde până la sfârşitul lunii octombrie, iar restul de 3,1 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Citeşte şi John Kerry recunoaşte: SUA nu doresc un CONFLICT cu Rusia

El şi-a exprimat speranţa că la negocierile trilaterale Ucraina-Rusia-UE, programate la 29 octombrie, se va ajunge la o decizie finală în problema reglementării problemei gazelor cu Ucraina.

„Aceasta însă nu depinde de noi. Dacă Ucraina va avea bani, documentul va fi semnat, dacă nu, vom aştepta momentul când ea îi va găsi”, a spus oficialul rus, adăugând că Ucraina şi Comisia Europeană au la dispoziţie cinci zile lucrătoare pentru a identifica o sursă de finanţare pentru noile livrări de gaze ruseşti. Deocamdată, volumul de gaze necesar Ucrainei pe timpul iernii nu este clar şi nici sursele de finanţare a acestuia, a mai spus el.

Citeşte şi Relaţiile dintre Rusia şi SUA: O perioadă de RĂCIRE, dar nu un RĂZBOI RECE

La negocierile de marţi, Comisia Europeană a propus ca o societate europeană să cumpere gaze pentru Ucraina şi să i le revândă. Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a respins însă această idee şi a declarat că Moscova nu ia în considerare posibilitatea apariţiei unui intermediar european, care să cumpere gaze la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Negocierile asupra gazelor, desfăşurate marţi la Bruxelles, s-au încheiat fără succes, iar părţile au convenit asupra unei noi reuniuni miercurea viitoare.