UE şi Japonia au încheiat un acord de liber-schimb foarte important, în replică la protecţionismul preşedintelui Trump

Uniunea Europeană (UE) şi Japonia au semnat marţi, la Tokyo, un vast acord de liber-schimb, care se vrea a fi un ”mesaj puternic împotriva protecţionismului” lui Donald Trump.

17 iul. 2018, 15:00
UE şi Japonia au încheiat un acord de liber-schimb foarte important, în replică la protecţionismul preşedintelui Trump

”Sărbătorim semnarea unui acord comercial extrem de ambiţios între două dintre cele mai mari economii din lume”, au declarat premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-un comunicat, salutând o ”zi istorică”.

Într-o confernţă de presă comună, fără să menţioneze numele lui Trump, cei trei lideri au insistat îndelung asupra rolului de port-drapel al liberului schimb, în contextul în care preşedintele american face să planeze ameninţarea unui război comercial, portrivit news.ro.

”Semnarea acestui acord de parteneriat economic arată lumii voinţa politică de nezdruncinat a Japoniei şi Uniunii Europene de a fi camopanele liberului schimb şi de a ghida lumea în această direcţie, în contextul răspândirii protecţionismului”, a insistat Abe.

Citeşte şi Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt „inamicii noştri”, apreciază Donald Trump

”Transmitem un mesaj clar, care spune că facem front comun contra protecţionismului”, a subliniat Tusk, iar Juncker a continuat în aceeaşi notă. ”noi arătăm că suntem mai puternici şi mai bine poziţionaţi atunci când lucrăm împreună (…). Nu există protecţie în protecţionism”, potrivit news.ro

Textul, care marchează finalizarea cu succes a unor negocieri deschise în 2013, urmează să fie supus până la sfârşitul anului aprobării Parlamentului European (PE) în vederea unei intrări în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez îl aprobă la fel de repede.