Agenţia Naţională a Medicamentului retrage 15 medicamente din farmacii

Agenţia Naţională a Medicamentului a luat decizia de a retrage 15 produse din farmacii, deoarece produsele nu aveau efecte în tratarea bolilor. Medicamentele retrase erau folosite pentru tratarea bolilor cardiovasculare, neurologice şi chiar alergii.

29 iul. 2015, 11:27
Agenţia Naţională a Medicamentului retrage 15 medicamente din farmacii

Măsura vine ca urmare a solicitării transmise de Uniunea Europeană ca statele membre să suspende, începând cu 21 august comercializarea a aproape 700 de medicamente generice testate si fabricate în India

Această decizie, luată încă din 16 iulie, dar făcută publică abia acum, vine după ce Agenţia franceză de securitate a medicamentelor a descoperit, la un control de rutină, mai multe nereguli într-o fabrică a firmei GVK BIO.

Agenţia Europeană a Medicamentelor, EMA, a revizuit circa 1.000 de medicamente testate de GVK în ultimii cinci ani. În urma testării s-a recomandat retragerea unor medicamente de pe piaţă, iar unele state UE printre care Franţa, Germania şi Belgia au urmat avizul EMA, potrivit hotnews.ro.

Lista completă de medicamente sau molecule este pe site-ul Comisiei Europene. Printre acestea: Advil (analgezice), Seroplex (antidepresiv), Aerius (antihistaminic) sau Inexium (bandaj gastric).

Printre genericele recomandate sa fie retrase de pe piaţa românească sunt : Savandra, Levetiracetam, Telmisartan, Esomeprazol, Donepezil, Apstar şi Trimetazidina.