Uită tot ce ştiai despre miere. Vezi ultimele studii care te vor face s-o arunci din figider

Este larg răspândită convingerea că mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul, dar, în realitate, beneficiile sunt foarte reduse, iar un consum mare de miere este la fel de dăunător pentru organism ca şi un consum ridicat de zahăr, spun specialiştii. Iată şi motivele.

28 oct. 2014, 12:36
Uită tot ce ştiai despre miere. Vezi ultimele studii care te vor face s-o arunci din figider

Zahărul obişnuit (sucroza sau zaharoza) este procesat în organismul uman cu ajutorul insulinei, produsă de pancreas, scrie descopera.ro. Mierea conţine, pe lângă zaharoză, 55% fructoză (aşa-zis „zahăr de fructe”) care este procesat în ficat.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Beneficii ale GUTUILOR asupra organismului

În ciuda unor diferenţe de structură chimică, organismul nostru reacţionează însă la miere cam la fel ca şi la zahăr – cu o creştere a glicemiei, ceea ce stimulează pancreasul să producă mai multă insulină, iar acest proces duce la stocarea de grăsime şi la creşterea în greutate. Consumată în exces, fructoza contribuie la apariţia obezităţii, a problemelor cardiace şi a afecţiunilor hepatice, întocmai ca şi produsele ce conţin zahăr obişnuit.

După cum explică terapeutul specialist în nutriţie Ian Marber, chiar dacă mierea are un indice glicemic puţin mai mic decât zahărul, a turna cantităţi mari de miere peste cerealele de la micul dejun nu face mult mai bine corpului decât dacă am presăra zahăr peste acele cereale.

„E vorba de limbaj”, explică specialistul; limbajul e cel care creează reprezentări şi convingeri eronate. „Când te gândeşti la miere, te gândeşti la natură, la albine […]. Când te gândeşti la zahăr, te gândeşti la fabrici, la prelucrare industrială […].” Dar mierea e departe de a fi produsă într-un mod atât de „bucolic” cum se crede şi atât mierea, cât şi zahărul alb sunt tot forme de zahăr. „Mierea nu este inofensivă, are asupra organismului un efect la fel de puternic ca şi zahărul rafinat.”

Mierea este foarte bogată în calorii

Mierea conţine mai multe calorii decât zahărul; o linguriţă de miere aproximativ 22 de calorii, iar o linguriţă de zahăr are aproximativ 16 calorii. Multe persoane care au înlocuit zahărul din alimentaţie cu miere toarnă miere din belşug în iaurt sau ceaiuri de plante, închipuindu-şi că mierea este mai bună decât alte forme de zahăr, dar nu e cazul, explică Ian Marber.

Mierea nu e aşa de bogată în vitamine şi minerale cum se crede

Deşi mierea nerafinată conţine urme de vitamine şi minerale – niacină, riboflavină, tiamină şi vitamina B6 – acestea reprezintă doar 2% din conţinut. Iar rafinarea mierii –prelucrarea ei prin încălzire şi filtrare, pentru îndepărtarea polenului şi a bacteriilor – îndepărtează vitaminele şi mineralele.

Mierea dăunează dinţilor

Un studiu realizat de Public Health England arăta că un copil din 8 ajunge să aibă, până la vârsta de 3 ani, carii dentare, iar autorii avertizau că şi dulciurile considerate „sănătoase” – fructe uscate, băuturi tip „smoothie”, miere – determină apariţia cariilor”, spune dr. Joe Bansal, din cadrul London Smile Clinic.

Mierea dăunează şi pielii

Dr Mica Engel, medic în cadrul Waterhouse Young Clinic, din Londra, avertizează că glucoza, fructoza şi alte zaharuri din miere contribuie la deteriorarea colagenului din piele, întocmai ca şi zahărul, iar beneficiile aduse de puţinele vitamine pe care le conţin unele sorturi de miere nu ajută la reparare fibrelor de colagen deteriorate.

Nu este necesară organismului

Zahărul adăugat, fie sub formă de zahr alb, fie de miere, nu are beneficii nutriţionale, ci reprezintă doar calorii în plus; Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat recent reducerea consumului de zahăr (incluzând aici şi mierea) la maximum 6 linguriţe pe zi.

În concluzie, mierea trebuie văzută tot ca un tip de zahăr, cu efecte similare celor ale zahărului alb, şi nu ca un aliment foarte sănătos, bun de consumat în cantităţi mari.