UKIP şi-a ales al şaselea lider din ultimii trei ani

UKIP (United Kingdom Independence Party - Partidul Independenţei Regatului Unit), formaţiunea care a promovat referendumul din 2016 prin care britanicii au decis retragerea ţării lor din Uniunea Europeană, şi-a ales sâmbătă un nou lider, al şaselea din ultimii trei ani, transmite Reuters. Richard Braine l-a înlocuit pe Gerard Batten, care demisionase în iunie.

RomaniaTV.net
10 aug. 2019, 19:25
UKIP şi-a ales al şaselea lider din ultimii trei ani

După succesul de acum trei ani, când ascensiunea UKIP l-a convins pe fostul premier conservator David Cameron să organizeze referendumul, partidul şi-a pierdut mulţi alegători, iar fostul său lider, Nigel Farage, a înfiinţat anul acesta o nouă formaţiune, Partidul Brexit. Batten a renunţat la conducere după ce a fost acuzat că susţine o orientare de extremă dreapta, iar sprijinul electoratului pentru UKIP a scăzut şi mai mult.

„Revenim. De aceea sunt foarte entuziasmat şi abia aştept să conduc acest partid, să îi adun pe membri şi să ofer cele mai bune rezultate”, a declarat Braine sâmbătă.

UKIP obţinuse sub conducerea lui Farage prima poziţie în sondajele pentru alegerile europarlamentare din 2014 şi patru milioane de voturi la alegerile legislative din 2015. Popularitatea partidului a scăzut însă după referendum, iar noua formaţiune a lui Farage s-a clasat prima la alegerile de anul acesta pentru Parlamentul European, în timp ce UKIP a primit mai puţin de 4% din voturi şi nu mai este reprezentat la Bruxelles şi Strasbourg.

În ultimii trei ani, după Nigel Farage, la conducerea UKIP s-au succedat Diane James, al cărei mandat a durat doar 18 zile; Paul Nuttall, care a demisionat după rezultatele slabe de la alegerile naţionale din 2017; fostul ofiţer de infanterie Henry Bolton, înlăturat prin votul membrilor de partid după cinci luni, în urma unui scandal generat de comentarii rasiste ale iubitei sale; apoi Gerard Batten, iar acum Richard Braine. Între timp, a mai părăsit partidul europarlamentarul Steven Woolfe, favorit înaintea alegerilor interne din 2016; el a ajuns la spital, după o dispută cu un coleg, la Strasbourg.