Uleiul rafinat devine cancerigen la temperaturi mari. Care sunt uleiurile recomandate

Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt pro-cancerigene, pro-reumatice şi pro-inflamatorii atunci când sunt folosite la temperaturi de peste 180 grade celsius!

07 dec. 2016, 20:59
Uleiul rafinat devine cancerigen la temperaturi mari. Care sunt uleiurile recomandate

Uleiul rafinat de floarea soarelui face parte din categoria uleiurilor omega 6, care la temperaturi mai mari de 170 de grade celsius eliberează substanţe cancerigene, precum acroleina şi acrilamida. Uleiul rafinat de floarea soarelui, pe lângă faptul că este sensibil termic, este sensibil şi la lumină, aspect recunoscut şi de către producători prin menţiunea afişată pe etichetă „A se păstra la loc uscat, răcoros şi ferit de lumină”.

Cu toate acestea uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt ambalate în sticle de plastic transparente, iar în spaţiile de comercializare sunt expuse la lumina artificială puternică, fapt ce conduce la declanşarea unor procese oxidative în ambalajele respective şi implicit, la o denaturare a uleiurilor.

Analizând declaraţia nutriţională a celor 22 de uleiuri rafinate de floare soarelui s-au constatat că la 45% dintre uleiurile analizate declaraţia nutriţională induce în eroare consumatorul prin unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziţia uleiurilor şi anume 100 de grame produs, unitate de măsură care nu este specifică pentru exprimarea masei unui lichid, având în vedere faptul ca pe eticheta acestor produse cantitatea netă din fiecare sticlă este cuantificată cu ajutorul litrului;

Potrivit APC la 45% dintre uleiurile analizate producătorii declară pe eticheta nutriţională aferentă tipului de ulei comercializat numai cantitatea de grăsimi saturate, este adevărat că legislaţia în vigoare nu-i obligă să declare şi cantitatea de grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Totuşi, ceilalţi producători pentru o mai bună informare a consumatorilor declară conţinutul în aceste tipuri de grăsimi.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor interesaţi de conţinutul în acizi graşi pe cele trei tipuri: saturaţi, mononesaturaţi şi polinesaturaţi, s-au realizat următoarele topuri.

Top 5 uleiuri rafinate de floarea soarelui după conţinutul de acizi graşi saturaţi:

1. Uleiul Bonatello, respectiv uleiul Olga conţin fiecare câte 9,65 grame;

2. Uleiul Carrefour conţine 9,5 grame;

3. Uleiul Ardealul conţine 9,2 grame;

4. Uleiul Kaufland conţine 9 grame;

5. Uleiul Spornic Premium conţine 6,92 grame;

Top 5 uleiuri rafinate de floarea soarelui după conţinutul de acizi graşi mononesaturaţi:

Uleiul Spornic Premium conţine 70,48 grame;

Uleiul Spornic conţine 36,98 grame;

Uleiul Winny, respectiv uleiul Auchan conţin fiecare câte 31 grame;

Uleiul Vitae d’Oro conţine 29 grame;

Uleiul Carrefour conţine 28,5 grame.

Top 5 uleiuri rafinate de floarea soarelui dupa conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi:

Uleiul Ardealul conţine 55,7 grame;

Uleiul Vitae d’Oro, respectiv uleiul Carrefour conţin fiecare câte 54 grame;

Uleiul Winny, respectiv uleiul Auchan conţin fiecare câte 51 grame;

Uleiul Spornic conţine 45,16 grame;

Uleiul Spornic Premium conţine 14,38 grame.