Ultimul mesaj criptat pe WhatsApp al jihadistului Khuram Butt, care a ucis 7 oameni în atacul din Londra

Jihadistul Khuram Butt a folosit ultima oară aplicația WhatsApp miercurea trecută, pe 31 mai, la ora 18:59, cu trei zile înainte de a comite atacul din Londra. Prin această aplicaţie a transmis un mesaj criptat.

06 iun. 2017, 11:41
Ultimul mesaj criptat pe WhatsApp al jihadistului Khuram Butt, care a ucis 7 oameni în atacul din Londra

Teroristul şi-a schimbat şi imaginea, postând o fotografie însoţită de următorul mesaj care conţinea şi versete din Coran: „Vorbeşte drept, Vorbeşte blând. Vorbeşte politicos. Vorbeşte corect. Vorbeşte cu bunătate. Vorbeşte elegant. Nu vorbi zadarnic”.

S-a aflat ulterior că Butt avea acces şi în tunelurile de sub clădirea Parlamentului britanic. El lucrase la staţia de metrou Westminster, dar fusese concediat pentru că lipsea adesea de la serviciu şi pentru că avea păreri extremiste. Se crede că el ar fi avut legături și cu atentatele din iulie 2005, tot din Londra.

Citeşte şi Un italian de origine marocană ar fi al treilea terorist implicat în atentatul de la Londra

Butt era tatăl a doi copii. Muncise într-un fast-food, KFC şi la metroul londonez. El a fost angajat şi la un bărbat care se numea Sajeel Shahid şi care l-a antrenat pe creierul atentatelor în urma cărora și-au pierdut viața 52 de persoane, iar peste 700 au fost rănite.

Butt a transmis ultimul mesaj criptat miercuri, la ora locală 19:00, cu trei zile înainte de a fi fost ucis de către poliţia londoneză, după ce provocase deja o baie de sânge.

Citeşte şi Un italian de origine marocană ar fi al treilea terorist implicat în atentatul de la London Bridge

Aplicaţiile cu mesaje criptate sunt, de regulă, interceptate de serviciile de securitate britanice şi europene,  mai ales după recrudescenţa atentatelor teroriste comise de jihadiştii din gruparea Stat Islamic. Această tehnică favorizează evitarea unor eventuale atentate teroriste.