Ultimul sondaj INSCOP. Cât ar obţine PSD şi PNL dacă ar candida SEPARAT la europarlamentare

PSD ar câştiga mai multe voturi decât PNL dacă cele două partide ar candida separat la alegerile europarlamentare. Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, remis Agerpres, Alianţa de Centru Stânga (ACS) formată din PSD şi UNPR ar obţine peste 38% din voturile românilor, în timp ce Alianţa de Centru Dreapta formată din PNL şi PC  este creditată cu 22,7%.

15 apr. 2013, 11:34
Ultimul sondaj INSCOP. Cât ar obţine PSD şi PNL dacă ar candida SEPARAT la europarlamentare

În cazul în care cele două alianţe constituite în jurul PSD respectiv PNL ar candida separat la alegerile pentru Parlamentul European, Alianţa de Centru Stânga formată din PSD şi UNPR ar obţine 38,6% din voturi, iar Alianţa de Centru Dreapta formată din PNL şi PC ar obţine 22,7% din voturile românilor.

Partidul Democrat Liberal ar lua 13,4% , PP-DD – 8,1%, Alianţa DA (PNŢCD – Forţa Civică) – 5,2%, UDMR – 4,8% şi PRM – 3,8%.

Peste 20% dintre respondenţi (20,8%) au afirmat că nu sunt hotărâţi, 10,4% nu merg la vot, iar 6,2% nu ştiu sau nu răspund.

Uniunea Social Liberală ar câştiga peste 60% din voturile românilor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, relevă cercetarea.

Marea majoritate a populaţiei îşi păstrează opţiunea pentru USL care ar obţine, conform cercetării, 60,1% din voturile românilor.

USL este urmată de PDL cu 14,1%, PP-DD cu 9%, Alianţa Dreptate şi Adevăr (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Forţa Civică) cu 5,4% (sub pragul electoral de 8% pentru alianţe formate din minim două partide) şi UDMR cu 5,4%.

PRM este cotat la 4%. Peste 23% dintre participanţii la sondaj declară că nu sunt hotărâţi (23,2%), 11,6% că nu merg la vot, iar 7,5% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 19 – 27 martie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.082 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.