Familia Cosma, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Înregistrările lui Vlad Cosma, acceptate ca probe UPDATE

Fostul deputat Vlad Cosma şi tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, ar urma să se prezinte, luni, la instanţa supremă, unde are loc ultimul termen al procesului în care au fost condamnaţi la cinci ani, respectiv opt ani de închisoare. Cei doia au fost acuzaţi că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

RomaniaTV.net
19 feb. 2018, 06:09
Familia Cosma, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Înregistrările lui Vlad Cosma, acceptate ca probe UPDATE

UPDATE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa pe 5 martie sentinţa definitivă în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit 5 ani închisoare.

 

Vlad Cosma a refuzat să dea declaraţii, în timp ce sora acestuia i-a acuzat pe procurorii care au intrumentat dosarul că au făcut-o „să sufere timp de patru ani”.  

 

La plecarea de la Înalta Curte de Casaţâie şi Justiţie, Vlad Cosma a refuzat să dea declaraţii.  ”Vreau să vă răspund mâine” le-a spus Vlad Cosma jurnaliştilor.  

 

”Consider că am spus în sala de judecată tot ceea ce era nevoie să spun în vederea apărării mele şi, foarte important, că astăzi ultimul martor al acuzării a avut curaj să spună cu subiect şi predicat adevărul, faptul că nu ne-a dat bani, ceea ce noi am susţinut timp de patru ani” a adăugat fostul deputat, condamnat în faza de fond a dosarului la cinci ani de detenţie pentru corupţie. 


Luni, la ultimul termen al procesului, Mircea Cosma a dat o declaraţie amplă în faţa unui complet format din cinci judecători, în care a negat, pe parcursul a două ore şi jumătate, toate acuzaţiile pe care i le aduce DNA.

Pentru a fi convingător, Mircea Cosma le-a prezentat judecătorilor planşe cu sumele de bani pe care ar fi reuşit să le economisească la derularea contractelor de la CJ Prahova, susţinând că nu i se poate imputa niciun prejudiciu.

„Resping toate acuzaţiile. Judeţului Prahova i se spune în glumă al 53-lea stat al SUA. Volumul de investiţii a dus la crearea a 11 parcuri industriale cu un total de 46.000 de angajaţi. Ar fi trebuit să primesc o decoraţie pentru asta. (…) Nu am crezut că există atâta minciună într-un proces”, le-a spus Mircea Cosma judecătorilor.

Tot acum, avocatul lui Vlad Cosma a depus în instanţă ca probă un stick cu înregistrări ale discuţiilor purtate de fostul deputat cu procurori de la DNA Ploieşti.

De asemenea, un avocat de la Consiliul Judeţean Prahova a anunţat că instituţia nu se constituie parte civilă în dosar, deoarece nu a constatat producerea vreunui prejudiciu.

UPDATE Avocatul lui Vlad Cosma a cerut comitetului de cinci judecători primirea ca probă în apărare a lui Vlad Cosma a unei înregistrări făcute de acesta în sediul DNA Ploiești. Cei cinci judecători au admis primirea stick-ului cu înregistrarea, dar procurorul s-a opus. În acest context, judecătorii i-au lăsat o oră răgaz să asculte și să își formeze o opinie și o concluzie privind această probă.

Instanţa a aprobat ca probă o înregistrare depusă la dosar de Vlad Cosma. ICCJ: „Primește înscrisurile pentru Mircea Cosma. DVD-ul și documentele de la CJ Prahova. Admite și primirea stick-ului pentru Cosma Vlad”

 Vlad Cosma a făcut publice în ultimele zile mai multe înregistrări făcute în sediul DNA Ploiești. În una dintre acestea, se aude, susține Cosma, cum șeful DNA Ploiești, procurorul-șef Onea Lucian, și procurorul Negulescu fabricau dosare împotriva lui Victor Ponta, Sebastian Ghiță și a familiei Cosma. Mai mult, aceștia îl amenințau pe fostul deputat Vlad Cosma că îi vor aresta sora.


UPDATE Vlad Cosma a afirmat, luni, la instanţa supremă, unde a ajuns la ultimul termen al procesului în care a fost condamnat pentru fapte de corupţie, că nu îi este frică, pentru că dosarul are la bază probe false. El a mai spus că astăzi nu vrea sa le răspundă la nicio întrebare, pentru că nu dă interviuri la ICCJ, în timp ce tatăl spu, Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a spus că nu va face declaraţii pentru că este obosit.

„Consider că la Înalta Curte se face justiţie şi nu dăm interviu aici. Momentan, azi, nu vreau să răspund la nicio întrebare. Nu mi-e frică, de-asta mă aflu aici”, a spus Vlad Cosma, la sosirea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

La instanţa supremă a ajuns şi Andreea Cosma, care a spus că a venit pentru a-şi susţine familia, dar şi pe alţi cetăţeni care au reclamat abuzuri ale procurorilor, precum Sebastian Ghiţă, care aşteaptă de la ea, în calitate de deputat, să le apere drepturile.

La ICCJ a venit şi deputatul PSD Andreea Cosma, care a reluat acuzaţiile la adresa procurorilor din DNA Ploieşti, în special a lui Mircea Negulescu, despre care a spus că le-a distrus viaţa, în ultimii patru ani, şi că este „un om inuman”.

Ea a susţinut că are încredere în înţelepciunea magistraţilor instanţei supreme, afirmând că la prima instanţă, care a dispus condamnarea lui Vlad şi Mircea Cosma, era altă situaţie – procurorul Mircea Negulescu era în funcţie, iar multor martori le era teamă să vorbească.

Andreea Cosma a mai spus că îi va solicita ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, printr-o scrisoare, identificarea persoanelor care îi trimit mesaje telefonice de ameninţare.

Andreea Cosma a mai spus că a venit pentru a-şi susţine familia, dar şi pe alţi cetăţeni nedreptăţiţi de procurori, care aşteaptă ca ea, în calitate de avocat de Prahova, să le apere drepturile.

„Eu sunt sora lui Vlad Cosma şi fiica lui Mircea Cosma, deci e normal să fiu alături de familia mea. În al doilea rând, sunt deputat ales de Prahova. Şi tatăl meu, şi fratele meu, şi Ghiţă Sebastian, şi Savu Daniel, şi mulţi alţii care au apărut la televizor, şi şeful de la DGA şi Cristi Tudorel, care au vrut să fie ars de Negulescu, sunt cetăţeni ai judeţului Prahova. Ei au aşteptări de la mine, sunt membru în Parlament, să le respect drepturile şi libertăţile. Nu e normal?”, a declarat Andreea Cosma.

______

Procesul este judecat de un complet de cinci judecători.

În ultima perioadă, Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări audio, vrând să demonstreze că procurorii de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarele în care este cercetat, alături de membri ai familiei sale, ar fi falsificat probe.

O nouă înregistrare audio a lui Vlad Cosma a fost difuzată duminică seara de Antena 3, în care ar fi discuţii între procurori de la DNA Ploieşti şi fostul deputat, acesta fiind învăţat ce să spună în dosarul fostului primar al municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, că atacul la adresa DNA nu este întâmplator şi că „asistăm la un festival disperat al inculpaţilor”, fiind vorba de o încercare a familiei Cosma de a scăpa de închisoare. Ea afirma că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri.

Citeşte şi: Vlad Cosma, noi dovezi despre probele fabricate la DNA Ploieşti STENOGRAME

În 1 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat  la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. În acelaşi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.