UMF Târgu Mureş, prima dintre cele 48 de universităţi publice din România în privinţa integrităţii universitare

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost clasificată de Societatea Academică din România ca fiind prima dintre cele 48 de universități publice din România, în privința integrității universitare, a arătat rectorul Leonard Azamfirei, într-un raport postat pe site-ul instituției.

10 apr. 2017, 13:10
UMF Târgu Mureş, prima dintre cele 48 de universităţi publice din România în privinţa integrităţii universitare

„De curând universitatea a fost clasificată de Societatea Academică din România, o organizație extrem de atentă și critică la ceea ce se întâmplă în mediul universitar, ca fiind prima dintre cele 48 de universități publice în ceea ce privește integritatea universitară. Este o recunoaștere a unui management academic corect, transparent, deasupra oricăror tentative, făcute de-a lungul timpului, de a se arunca asupra universității umbre sau îndoieli (…) Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș s-a clasificat pe primul loc, cu patru stele, în clasamentul întocmit de Coaliția pentru Universități Curate, în Raportul integrității universitare din România, realizat de Societatea Academică din România și dat publicității în 17 noiembrie 2016”, a arătat rectorul UMF Târgu Mureș, în raportul său de activitate pentru anul trecut, postat recent pe site.

Potrivit documentului, în realizarea clasamentului au fost evaluate 48 de universități publice din țară după o serie de criterii cum sunt transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, corectitudinea financiară, meritocrația și antidiscriminarea.

„La criteriul ‘meritocrație’ s-au evaluat calificarea și output-ul așteptat de la nivelul școlilor doctorale (numărul de citări ale conducătorilor de doctorat), pe domenii de științe. Și la acest criteriu, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a ocupat primul loc între toate Universitățile de Medicină și Farmacie din țară”, a precizat profesor doctor Leonard Azamfirei.

Potrivit Agerpres, acesta a arătat că, anul trecut, universitatea a trecut prin procesul de evaluare instituțională ARACIS, desfășurat la fiecare 5 ani, păstrându-și calificativul de încredere ridicată. Astfel, în urma evaluării periodice ARACIS UMF Târgu Mureș a obținut calificativul de ‘Încredere ridicată’ la programele de studii ‘Medicină’ (engleză), ‘Asistență medicală generală’ (română și maghiară) și ‘Medicină dentară’ (română și maghiară), la fiecare dintre ele obținându-se păstrarea încrederii cu mărirea cifrei de școlarizare.

„Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș adună la sfârșitul anului 2016 realizări și poate unele neîmpliniri, ambele fiind rezultatul unui management universitar dependent major de resursa umană, de cadrul legislativ existent și de situația economică specifică întregii țări. În anul 2016, mai ales in a doua lui parte, am avut ca obiectiv instituțional major începerea procesului complex de reformă curriculară. Demersul se dovedește a fi extrem de dificil, din motive mai degrabă subiective. Sunt convins însă, mai mult ca oricând, cunoscând bine ce se întâmplă în alte universități de profil din lume, care fac performanță, că pentru a avea o universitate modernă, dinamică, performantă în procesul didactic, trebuie să aducem la nivel internațional învățământul medical din universitate”, a susținut rectorul UMF Târgu Mureș.

Potrivit aceleiași surse, opinia unanimă a evaluatorilor a fost aceea că universitatea funcționează pe baze solide, are mecanisme eficiente și un ritm de dezvoltare academică foarte rapid, ceea ce ne conferă credibilitate și predictibilitate.

Acesta a precizat că, pe parcursul anului 2016, UMF Târgu Mureș și-a crescut vizibilitatea și pe plan internațional, atât prin creșterea semnificativă a numărului de studenți străini, cât și prin proiectele de cercetare cu componenta internațională câștigate, schimburi de cadre didactice, ceea ce rămâne un obiectiv major și pentru anul 2017.

Potrivit comunicatului, evaluarea a fost realizată pentru perioada 2012-2016.