„Umilinţă naţională”. Votanţii Brexit sunt furioşi că noile paşapoarte britanice vor fi produse în UE, contra a 500 milioane lire

O dată cu ieşirea din Uniunea Europeană, cetăţenii britanici vor trebui să îşi schimbe şi paşapoartele. Contractul a fost deja atribuit unei firme franco-olandeze, fapt ce a stârnit furia cetăţenilor din Regatul Unit.

22 mart. 2018, 08:40

Reîntoarecerea la paşaportul de culoare albastră a fost privită de mulţi ca un semn al restabilirii identităţii britanice, însă entuziasmul păleşte în faţa valulul de furie care a cuprins ţara când cotidianul The Telegraph a scris joi că firma franco-olandeză Gemalto a câştigat dreptul de a fabrica aceste paşapoarte. Preţul contractului este exorbitant: 500 de milioane de lire sterline.

În 2016 am votat să ieşim din UE, iar în 2018 îi dăm UE o jumătate de miliard de lire sterline„, se plâng susţinătorii Brexit. Furia este cu atât mai mare cu cât Gemalto a câştigat licitaţia în detrimentul unei firme britanice, De La Rue. Firma Gemalto are sediul general la Amsterdam şi este listată la Bursa din Paris.

În luna februarie, premierul Theresa May spunea că noile paşapoarte vor putea fi utilizate din toamna anului 2019.