Umilinţa suptului degetului la copii. Ce spun psihologii despre acest obicei

Nu cred sa existe un act sa provoace mai multa valva, suferinta si neputinta decat suptul degetului sau degetelor la copiii si mai ales, a celor trecuti de varsta de 5 ani.

27 sept. 2017, 05:52
Umilinţa suptului degetului la copii. Ce spun psihologii despre acest obicei

Daca in primul an de viata, suptul degetului este privit ca o normalitate cu ingaduinta si acceptare, pe de o parte datorita argumentelor fiziologice privind sistemul digestiv al bebelusului si pe de alta parte a argumentelor psihanalitice privind organizarea libidinala stadiala, respectiv corelarea primului an de viata cu stadiul oral de dezvoltare, nu la fel se intampla si mai tarziu.

Statisticile evidentiaza tendinta incetarii suptului degetului in jurul varstei de 5-6 ani, insa exista numerosi copii care continua sa-si suga degetul vreme indelungata pana la adolescenta, maturitate, precum si altii care nu reusesc sa se opreasca nicicand din acest gest. Desigur ca, din cauza oprobriului societatii si rusinii care invaluie acest act, nu se cunoaste cu precizie numarul adultilor care isi sug degetul.  Cunoscuta cantareata Rihanna declara la varsta de 23 ani ca inca isi suge degetul.

Ma voi opri in acest material asupra umilintelor indurate de copiii – prescolari si scolari, care isi sug degetul, din partea parintilor, altor copii si intregii societati.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.