Un avion de luptă F-35, invizbil pe radare, s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

Un F-35 s-a prăbuşit, vineri, în Carolina de Sud, în timpul unui zbor de antrenament. Este primul avion american de acest tip care se prăbuşeşte.

28 sept. 2018, 20:10
Un avion de luptă F-35, invizbil pe radare, s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

 Avionul de luptă F-35 s-a prăbuşit în jurul orei locale 12:00. Acesta este primul avion F-35 prăbuşit de la introducerea în serviciu a acestui aparat, cel mai nou şi performant avion de luptă al Armatei americane. 

Pilotul avionului de luptă a reuşit să se catapulteze în Carolina de Sud, în apropierea unei baze ale Puşcaşilor Marini, în Beaufort, pe coasta Atlanticului.

Avioanele F-35 din dotarea forţelor armate ale SUA au fost folosite joi, pentru prima dată, într-o misiune de luptă în Afganistan, potrivit Belga.

Avionul a fost „în întregime distrus”, au mai informat surse din armata americană.

Aparatul era modelul cel mai scump şi cu cea mai avansată tehnologie al avioanelor de luptă şi dispune de echipemante care îl fac „imun” la radare.

Programul de dezvoltare al avionului F-35 a avut numeroase probleme tehnice, deşi este considerat ca fiind cel mai scump program militar al SUA. Pentagonul plăteşte peste 400 de miliarde de dolari pentru cele 2.456 de avioane F-35 pe care le va achiziţiona. 

Modelul a fost lansat în anii 1990, iar programul se extinde până în 2070.

Întreţinerea acestor avione se ridică la un cost de aproximativ 1.500 de miliarde de dolari.