Un avocat şi un om de afaceri, martor în dosarul Microsoft, trimişi în judecată de DNA după ce ar fi primit mită peste 430.000 de euro

Avocatul Luminiţa Mazilu din Baroul Bucureşti şi omul de afaceri Silviu Decebal Draghiş, unul din martorii importanţi în acuzarea fostului primar Gheorghe Ştefan în dosarul "Microsoft", au fost trimişi în judecată de DNA, vineri, fiind acuzaţi că ar fi primit mită peste 430.000 de euro de la un om de afaceri. Luminiţa Cecilia Mazilu este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce omul de afaceri Silviu Decebal Draghiş este acuzat de trafic de influență şi instigare la spălare de bani săvârșită în forma participației improprii. 

RomaniaTV.net
09 feb. 2018, 13:01
Un avocat şi un om de afaceri, martor în dosarul Microsoft, trimişi în judecată de DNA după ce ar fi primit mită peste 430.000 de euro

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că Mazilu Luminița și Draghiș Decebal au pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), în cursul lunii decembrie 2009, un procentaj de 10% din suma ce urma să-i fie atribuită de Administrația Fondului de Mediu, pentru două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.

„În schimbul banilor pretinși, cei doi inculpați au promis martorului că își vor exercita influența pe lângă funcționarii publici cu funcții de conducere din cadrul instituției publice menționate anterior, pentru a-i determina să aprobe cererile de finanțare privind proiectele respective.
În același context, în perioada 22.06.2010 – 10.01.2012, inculpații Mazilu Luminița și Draghiș Decebal au primit de la omul de afaceri, în tranșe, prin transferuri bancare suma totală de 430.752 euro, reprezentând contravaloarea unor contracte fictive de asistență juridică”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, „pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de bani primită în condițiile de mai sus, inculpata Mazilu Luminița și o altă persoană ce a acționat fără vinovăție ca urmare a instigării inculpatului Draghiș Decebal au transferat banii respectivi în conturile unor societăți comerciale în baza unor contracte de prestări servicii care, în realitate, nu au fost realizate niciodată. Sumele de bani reprezentând prețul traficului de influență, astfel introduse în circuitul civil, au fost în final, în cea mai mare parte, retrase în numerar și predate de doi intermediari inculpatului Draghiș Decebal”.
În cauză procurorii DNA au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Draghiș Decebal Silviu. Aceeași măsură s-a dispus și asupra sumelor de bani din conturile bancare ale inculpatei Mazilu Luminița – Cecilia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit news.ro, omul de afaceri Decebal Draghiş, din Neamţ, este unul din martorii importanţi în acuzarea fostului primar Gheorghe Ştefan în dosarul „Microsoft”.