Un bărbat din Alba a furat dintr-un sit arheologic o statuie romană în valoare de 200.000 de euro

Bărbatul din Alba Iulia arestat după ce a furat dintr-un sit arheologic din oraş şi a încercat să vândă o statuie romană unicat, a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, pentru furt calificat.

02 oct. 2013, 16:33
Un bărbat din Alba a furat dintr-un sit arheologic o statuie romană în valoare de 200.000 de euro

Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, la Judecătoria Alba Iulia, în stare de arest preventiv, a lui Ioan-Ciprian Şoaită, acuzat de furt calificat, relatează Mediafax.

Astfel, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale făcea lucrări de săpături în municipiul Alba Iulia, cartierul Partoş, pe strada Dacilor, a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă.

În 13 septembrie anul acesta, organele de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Judeţene Alba s-au sesizat din oficiu despre pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum.

Ca urmare, în seara de 17 septembrie, Ioan-Ciprian Şoaită a fost prins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce făcea o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cerând pentru statuie suma de 6.000 de euro.

Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Ulterior, bărbatul a fost arestat.

Din cercetările făcute în cauză a reieşit că alte opt fragmente, cuprinzând baza statuii, au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora. După o percheziţie domiciliară făcută în 18 septembrie, părţile componente menţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

Conform evaluării experţilor, artefactul compus din cele zece fragmente recuperate reprezintă o statuie monumentală din marmură, originală, care provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice.

Conform unei estimări prealabile, piesa face parte din categoria de bunuri culturale încadrate în categoria Tezaur. Corpul statuii, furat de inculpat, a fost evaluat la minim 20.000 de euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experţi la minim 200.000 de euro.