Un bărbat din Iaşi s-a trezit la propria înmormântare. Te cruceşti când afli ce i-au făcut rudele

O poveste ciudată s-ar fi petrecut în dată de 26 mai 1937 în Iași, când comunitatea evreiască din Bivolari voia să-l îngroape de Moise Iser, un morar cunoscut de toţi, scrie BZI.ro.

01 aug. 2015, 09:57
Un bărbat din Iaşi s-a trezit la propria înmormântare. Te cruceşti când afli ce i-au făcut rudele

Povestea spune că omul a stat la vorba cu mai mulţi săteni şi a închinat câteva pahare, apoi s-a urcat în căruţă de lemn pe care o avea şi a plecat spre sat. Nu a parcurs decât câţiva zeci de metri şi s-a prăbuşit lângă roţile căruţei trase de doi cai. Multă lume s-ar fi adunat lângă bogatul morar şi o întreagă zarvă s-ar fi pornit. Ar fi venit şi medicul din sat să vadă cele întâmplate, dar nu a putut face decât să constate moartea morarului. 

După cele întâmplate, familia morarului a început să facă pregătirile pentru înhumare, iar în scurt timp au ajuns la cimitirul evreiesc din sat. Groapă ar fi fost deja pregătită, iar după cum spun sătenii, morarul ar fi fost depus într-o lada de lemn, apoi a fost băgat în groapă. Lumea ce a participat la tristul eveniment ar fi plecat spre casă, iar în vechiul cimitir ar fi rămas doar groparul să astupe trupul morarului cu pământ. După ce bulgarii grei de pământ cădeau pe lada de lemn, se auzi un strigat. Atunci groparul ar fi încremenit şi a ascultat cu atenţie ceea ce se auzea din lada. Când şi-a dat seama că ceva se întâmplase l-ar fi strigat pe Moise Iser, iar bătrânul l-a întrebat unde se află.

„Groparul l-a strigat pe Moise, iar acesta l-ar fi întrebat unde este şi ce s-a întâmplat. Atunci groparul i-a spus: Ai murit, eşti în groapă acum! Rugăminţile morarului ar fi fost cu miile, i-a spus groparului că-l va face om dacă îl scoate din groapă. După cele întâmplate groparul a lăsat lopata lângă mormânt şi a fugit în sat direct la curtea fiului morarului şi i-ar fi spus că tatăl sau trăieşte. Înmărmurit de durere, fiul morarului ar fi scos pistolul şi l-ar fi ameninţat pe gropar spunându-i să termine cu prostiile. După discuţia cu fiul morarului, groparul s-a întors la mormânt şi i-ar fi spus bătrânului morar că nu îl poate ajută. A acoperit groapă cu pământ, iar peste această a fost ridicat un monument care se află şi astăzi în cimitirul evreiesc din Comună Bivolari”, susţine Vasile D. Hutisoru, un sătean din comună Bivolari care şi-a amintit de întâmplarea povestită în urmă cu zeci de ani de către tatăl sau. Nimeni nu poate spune exact dacă această întâmplare este reală, însă după cum am spus mai sus mulţi săteni din Bivolari au auzit de povestea morarului evreu.

Mai multe detalii pe BZI.ro.