Un belgian care a luptat alături de Statul Islamic a fost condamnat la 28 de ani de închisoare

Un cetățean belgian a fost condamnat luni la 28 de ani de închisoare pentru că a ucis un prizonier în perioada când lupta în Siria alături de jihadiști, aceasta fiind prima condamnare pentru crimă pronunțată în Belgia împotriva unui combatant care a revenit în țară, transmite Reuters.

13 feb. 2017, 14:33
Un belgian care a luptat alături de Statul Islamic a fost condamnat la 28 de ani de închisoare

Hakim Elouassaki, în vârstă de 24 de ani, se întorsese în Belgia în 2013, după ce a fost rănit în Siria. El a revenit în țară la câteva luni după ce poliția interceptase o convorbire telefonică în care Elouassaki i se lăuda prietenei sale că a ucis un prizonier.

Familia celui ucis ar fi trebuit să plătească o răscumpărare de 70.000 de euro pentru a-l salva, dar nu reușise să obțină decât 30.000 de euro. ‘S-a ales cu un glonț în cap!’ a spus Elouassaki în dialogul cu prietena lui, conform documentelor depuse în instanță. Belgianul a încercat să și filmeze crima, dar nu a amplasat corespunzător camera video.

Magistratul din cadrul tribunalului din Antwerp unde a fost judecat cazul a calificat acțiunile acuzatului drept ‘inumane și complet inacceptabile’, informează Agerpres.

Citeşte şi Raiduri în Siria, împotriva Al-Qaida. Cel puţin 37 de persoane au fost ucise

Înainte de a pleca în Siria, Elouassaki făcuse parte din Sharia4Belgium, o grupare ce recruta tineri belgieni pentru a-i trimite apoi să lupte în Orientul Mijlociu alături de militanții din cadrul Statului Islamic.

Liderul grupării, precum și mai mulți membri, au fost condamnați în 2015 la ani grei de închisoare.

În jur de 450 de persoane au părăsit Belgia pentru a lupta alături de jihadiști în Siria și Irak. Raportat la numărul de locuitori al țării, belgienii sunt cei mai numeroși combatanți europeni din cadrul efectivelor Statului Islamic.

Unii dintre cei care s-au întors din Siria s-au implicat în atacuri în Belgia, Italia și alte orașe din Europa.